Depozit na staklo, konzerve, limenke: Ekologija ili udar na džep građana? VIDEO

Beograd -- Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović izjavio je da će izmene Zakona o ambalaži doneti čiste reke, zdravu hranu i zdravu životnu sredinu.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Depostiphotos, Andreus
Foto: Depostiphotos, Andreus

Nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži predviđa da za plastične flaše od jogurta, vode, sokova, konzerve, limenke i staklenu ambalažu, građani ostavljaju depozit u trgovinama. Kada upotrebljena pakovanja vrate u radnju, od prodavaca će nazad dobiti svoj novac.

Abramović je naveo i da će cenu kaucije odrediti kroz ekonomske studije, da će se ozbiljno razmatrati kako da se stavi depozit da ne bude opterećujuće za građane.

"Trenutno već postoji uračunatost u same proizvode. Kada se preračuna to, videćemo da li će biti realnog povećanja ili će se samo u okviru postojeće cene prikazati depozit", rekao je Abramović.

Naveo je da je finalno uvođenje sistema planirano u roku od dve godine jer je potrebno da se uspostavi pravni i organizacijski sistem.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Popović rekao je da moramo da podignemo svest potrošača, ali da su ove izmene možda preuranjene.

"Nije u praksi da se radi podzakonski akt, a da se raspravlja o Zakonu", rekao je Popović

Opširnije u video-prilogu:

strana 1 od 152 idi na stranu