Otvoren naučno-tehnološki park u Novom Sadu

Novi Sad -- Završena je prva faza izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, koji je namenjen Fakultetu tehničkih nauka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/JAROSLAV PAP
Foto: Tanjug/JAROSLAV PAP

To je zajednički projekat Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, uz podršku Grada Novog Sada i FTN.

Projekat je vredan 26 miliona evra, a naučno-tehnološki park danas je, sa predstavnicima Pokrajine, Grada, FTN i Evropske investicione banke posetila premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je podsetila da Srbija do 2014. godine nije imala nijedan naučno-tehnološki park, a da će ih do kraja mandata ove vlade imati četiri - u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku, kao i celu mrežu startap centara.

"Želeli smo da imamo transformaciju društva zasnovanog na inovacijama, javnom preduzetništvu i bolju budućnost za nove generacije. Te 2014. godine nismo imali ni programiranje u školama, prošla je bila decenija kako su roditelji to zahtevali od Vlade. Nismo imali ni internet u školama. Sada će, do kraja ovog mandata, sve škole imati obavezan internet. Ostavićemo sve infrastrukturne preduslove budućoj vladi da može da nastavi u tom smeru razvoja društva", rekla je Brnabićeva.

Naučno-tehnološki park u Novom Sadu je pametna i zelena zgrada, koja će imati višestruki značaj, pre svega u domenu povezivanja nauke i privrede, u oblasti informacionih tehnologija i startap projekata.

"Zahvaljujući ispunjenom obećanju sa polaganja kamena temeljca u oktobru 2016. godine, danas imamo novoizgrađeni objekat ukupne površine 30.000 kvadratnih metara, u kojem će već od danas, na 10.000 kvadrata, 3.000 studenata i 400 profesora, docenata i asistenata Fakulteta tehničkih nauka imati najsavremenije uslove za rad", rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

strana 1 od 171 idi na stranu