Banane i kivi rastu u Čačku: Sve više uzgajivača tropskog voća u Srbijij

Godinama unazad jedan broj voćara iz Srbije muku muči sa sušom, gradom, manjim prinosom, ali i niskim otkupnim cenama.

Srbija

Izvor: ozonpress.net

Subota, 12.10.2019.

13:51

Banane i kivi rastu u Čačku: Sve više uzgajivača tropskog voća u Srbijij
Foto: Depositphotos, ridofranz

Zbog toga, u čačanskom kraju tragaju za alternativnim vrstama, pa su se neki od njih odlučili za banane i kivi.

Pre nekoliko godina porodica Genović iz čačanskog naselja Ljubić, na poklon je dobila sadnicu banane. Jedno vreme, biljka je rasla u saksiji, a potom su je zasadili u dvoriše i to na mestu koje je preko celog dana na suncu, prenosi Ozon Press.

"Banane brzo rastu, sadnice su gotovo sve od ove godine, tri su prošlogodišnje. Jedan cvet je ove godine bio, imalo je i plodova, ali da li će porasti, verovatno da neće", rekao je Dejan Genović.

Na drugom kraju grada, u Trbušanima, porodica Pavlović, ima nekoliko stabala banane. Poslove oko održavanja banane Milenko je prepustio sinu. Posle konsultacija sa stručnjacima u vezi zaštite, ove godine su se prvi put pojavili plodovi.

"Prethodnih godina je imala veliki list, ali ne i plodove. Uzrok je bio taj što nije bila zaštićena u jesen dovoljno pa je izmrzla. Koliko se sećam, prošle jesen drvo smo zavili sa folijom, možda i sa slamom, ali evo, ove godine smo imali dva cveta i plodove", izjavio je Milenko Pavlović.

Gajenje egzotičnog voća nije novost u čačanskom kraju. Već dve decenije ispred kuće Dragiše Petrovića u centru grada uspeva kivi. Počeo je iz hobija, a sada godišnje ubere više od stotinu kilograma.

"To su bile vrlo male sadnice koje sam nabavio od jednog čoveka iz Čačka. Opstalo je svih pet, četiri ženska i jedan muški, koji služi kao oprašivač. To je jedna vrlo otporna biljka i rađa svake godine između 100 i 150 kilograma plodova, koje nama čisto služe za ličnu upotrebu", kaže Petrović.

"Izdržava niske temperature, mraz praktično ništa ne može da uradi, jedino u rano proleće krajnji mladari ako krenu mogu da budu oštećeni, ali biljka kao biljka izdržava ove naše kontinentalne uslove", naglasio je on.

Hobistima u Čačku na ruku idu i klimatske promene.

Banane su na više mesta donele rod u čačanskom kraju, ali i nadu uzgajivačima da pored kontinentalnog voća postanu uobičajene gajene kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: