Pao svetski rekord; Srbi i Španci napravili najveći sistem za navodnjavanje

Kompanije INGEL i RKD, koje su izgradile najveći dvostrani sistem za navodnjavanje Mega rendžer, postigle su još jedan svetski rekord u Belorusiji.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.05.2019.

11:48

Pao svetski rekord; Srbi i Španci napravili najveći sistem za navodnjavanje
Foto: elenathewise/Depositphotos

Nakon što su 2015. godine ta srpska i španska kompanija izgradile Mega rendžer, dugačak 1.600 metara, zajedničkim nastupom dobili su posao na tržištu Belorusije, gde su projektovali, proizveli i izmontirali najveći jednostrani sistem za navodnjavanje Rendžer na svetu, dugačak 930 metara.

Kada je reč o poljoprivrednoj tehnologiji, Španija je država u kojoj taj sektor ima poseban značaj za celokupnu ekonomiju, budući da se skoro polovina njene teritorije koristi za poljoprivredu i stočarstvo, a čak 700 kompanija bavi se proizvodnjom poljoprivredne opreme i mehanizacije.

Osim Francuske, Nemačke, Portugala, Maroka, na listi uvoznika španske poljoprivredne opreme i mehanizacije nalazi se i Srbija, koja je prošle godine uvezla tu vrstu opreme u vrednosti od milion evra.

Kako se navodi u saopštenju Ambasade Španije, dobri rezultati koje beleži Španija u izvozu poljoprivredne opreme i mehanizacije ostvareni su zahvaljujući kvalitetu španskih proizvoda, koji su razvijeni u različitim klimatskim podnebljima, u kojima se poljoprivrednici susreću sa različitim izazovima.

Saradnja kompanija INGEL i RKD pokazala je da srpski inženjeri i te kako imaju šta da ponude tako naprednoj španskoj poljoprivrednoj tehnologiji, a šansa za neku novu saradnju između španskih i srpskih kompanija biće od 11. do 17. maja na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Kompanija RKD biće jedna od sedam španskih kompanija koja će se ove godine predstaviti na Novosadskom sajmu, a njihovo četvrto učešće na tom događaju organizuju Ekonomsko-trgovinsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu, u saradnji sa Španskom agencijom za izvoz i investicije (ICEX).

Osim RKD, srpskim poljoprivrednicima najnapredniju špansku poljoprivrednu tehnologiju predstaviće i Semillas Fito, Tradecorp, RKD, Saleplas, Caudal, Invernaderos Ima, Novagric.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: