Ne morate da idete kod svog bankara, završite sve video-pozivom

Banke, ali i druge finansijske institucije imaće mogućnost da poslovni odnos sa klijentom završe isključivo preko računara i interneta.

Srbija

Izvor: Tanjug, Kamatica

Petak, 22.03.2019.

11:54

Ne morate da idete kod svog bankara, završite sve video-pozivom
(Foto: Thinkstock)

U Narodnoj banci Srbije (NBS) očekuju da bismo u narednih nekoliko nedelja od finansijskih institucija mogli da dobijemo prvo obaveštenje o nameri da uspostave poslovni odnos sa klijentima i putem video-veze, bez odlaska u banku.

Od tog momenta, pa dok zvanično ne ponude tu uslugu klijentima mora da prođe najmanje 30 dana, kažu u NBS za finansijski portal "Kamatica".

Osim banaka, mogućnost da poslovni odnos sa klijentom završe isključivo preko računara i interneta mogu da ponude i druge finansijske institucije kao što su društva za osiguranje, društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, lizing kompanije, platne institucije i institucije elektronskog novca.

"Pod ovom uslugom ne podrazumeva se samo plaćanje računa sistemom za prepoznavanje lica, već uspostavljanje poslovnog odnosa sa finansijskom institucijom putem video-veze, u realnom vremenu, bez potrebe odlaska na šalter ili u poslovne prostorije banke ili bilo koje druge finansijske institucije", objašnjavaju u NBS.

Postupak video-identifikacije je, kažu, alternativa identifikaciji klijenta pri uspostavljanju poslovnog odnosa u poslovnim prostorijama, uvidom u ličnu kartu ili drugi lični dokument.

"Dakle, ovaj postupak se sprovodi pri uspostavljanju novog poslovnog odnosa, na primer otvaranja tekućeg računa u banci i predstavlja samo jedan segment postupka uspostavljanja poslovnog odnosa, i to isključivo onaj koji se tiče identifikacije klijenta“, navode iz NBS.

Dodaju da su zakonom propisali sve mere i uslove kako bi klijenti bili zaštićeni od eventualnih zloupotreba.

Tako, finansijske institucije koje uvedu sistem poslovanja video-vezom moraće da obezbede zasebne prostorije koje imaju neprekidni video-nadzor, zaposlene koji su prošli obuku i tehnička rešenja koja obezbeđuju neprekidan prenos slike i zvuka, i to visokog kvaliteta, kao i potpuno šifrovanje komunikacije između klijenta i finansijske institucije, kao i povezanost sa izvorom tačnog vremena i snimanje postupka.

Iako neke banke tvrde da je ovaj novi vid komunikacije klijent – finansijska institucija košta, u NBS kažu da su ulaganja minimalna jer se mogu koristiti već postojeća i svima dostupna rešenja na tržištu, kao što su Skajp ili Vajber.

Sa druge strane, klijent mogu da koristi bilo koji elektronski uređaj s kamerom, kao što su računar, tablet, mobilni telefon, i nisu potrebna nikakva dodatna ulaganja.

"Zaposleni koji sprovode ovaj postupak treba da prođu obuku poznavanja propisa u oblasti sprečavanja pranja novca i zaštitnih elemenata u ličnim dokumentima, kao i poznavanje procedure za video-identifikaciju", ističu u Narodnoj banci.

Obuke, prema njihovim rečima, neće biti ni preduge, ni komplikovane, a jedino kod obuka za prepoznavanje zaštitnih elemenata ličnih dokumenata, koji će koristiti kod identifikacije, planirano je da obuku sprovodi MUP u saradnji s NBS.

Centralna banka Srbije će ceo postupak i kontrolisati, i kako kažu, ako se ispostavi da neka finansijska institucija na terenu ispunjava sve propisane uslove, biće joj naloženo da prekine sa pružanjem usluge video-veze i biće obrisana sa zvanične internet-stranice NBS.

NBS je propisala da se razgovor između banke i klijenta može obavljati na srpskom i u izuzetnim situacijama na engleskom jeziku.

Za obavljanje razgovora na engleskom jeziku bankarski službenik mora da poseduje nivo znanja C1, kao i da za to ima sertifikat koji je izdala ovlašćena ustanova za učenje stranih jezika ili akreditovani filološki fakultet, piše "Kamatica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: