U Srbiji se gradi najveća vetroelektrana u Evropi, evo i gde

Beograd -- Kompanija Fintel Energija odlučila je da u Vojvodini počne izgradnju najveće vetroelektrane u Evropi "Maestrale Ring".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U ovom periodu izgradila je i pustila u rad prva dva vetroparka u Srbiji i privodi kraju izgradnju trećeg vetroparka (Košava faza 1). Fintel Energija trenutno radi na izgradnji druge faze projekta Košava koja će predstavljati proširenje postojeće vetroelektrane Košava snage 69 MW. Druga faza Košave sastojaće se od dodatnih 52 MW instalisane snage i finansiraće se kroz udruživanje lokalnih i međunarodnih kreditora.

Odbor Direktora kompanije, navodi se u saopštenju, odlučio je o pokretanju ambicioznih projekata izgradnje novih vetroparkova, među kojima se nalazi i projekat razvoja najvećeg vetroparka na evropskom kontinentu.

Generalni direktor kompanije Fintel Energija, Ticijano Đovaneti najavio je da će ovim projektima Srbija biti među najbržim zemljama koje će se uključiti u energetsku tranziciju sa fosilnih goriva do čiste energije.

"Projekat Maestrale Ring će biti najveća vetroelektrana koja se gradi na kopnu na celom evropskom kontinentu", rekao je Đovaneti.

On je naglasio da će novi projekti biti u 100 odsto u vlasništvu kompanije Fintel Energija, kao i da će se nalaziti u regionu Vojvodine.

"Korakom koji smo danas napravili, kompanija će uspeti da poveća ukupnu instalisanu snagu vetroelektrana koje razvija sa 352 MW na 944 MW, čime bi se Fintel Energija pozicionirala u sam vrh evropskih kompanija za razvoj projekata izgradnje vetroelektrana", naveo je Đovaneti.

Kako se navodi u saopštenju, Odbor Direktora kompanije Fintel Energija sastao se po prvi put nakon uspešnog izlaska ove kompanije na Beogradsku Berzu u novembru prošle godine.

Akcije kompanije Fintel Energija uključene su na Prime Listing Beogradske berze, najkvalitetniji segment domaćeg tržišta kapitala. Izlazak na Berzu usledio je nakon procesa Inicijalne javne ponude akcija kompanije Fintel Energija.

strana 1 od 269 idi na stranu