Farmeri gase proizvodnju i beže

Proizvodnja mleka na području opštine Ključ nalazi se pred gašenjem zbog sve većih problema s kojima se suočavaju ovdašnji farmeri.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.12.2018.

16:41

Farmeri gase proizvodnju i beže
(Foto: Thinkstock)

Samo tokom ove godine zatvoreno je sedam većih poljoprivrednih gazdinstava koja su se bavila tom proizvodnjom.

Ovo kaže Senad Bilajac, predsednik Udruženja proizvođača mleka iz Ključa, i dodaje kako je od te proizvodnje odustala i gotovo polovina malih farmera koji su imali do pet krava.

"Vremenom su se problemi akumulirali, a najveći su umanjeni podsticaji i stalno kašnjenje s njihovim isplatama. Zatim, tu su i niske otkupne cene mleka, kao i neprestani rast troškova proizvodnje, što sve skupa demotiviše farmere. Najžalosnije je da većina tih ljudi napušta ove prostore i odlazi na rad u inostranstvo", kaže Bilajac.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini su za 30 odsto smanjena izdvajanja za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, a farmeri su suočeni s nizom novih propisa u vezi s proizvodnjom mleka.

"Verujte, to nije normalno. Uveli su toliko birokratskih i administrativnih procedura koje morate na vreme ispuniti i predati, jer se u protivnom suočavate sa sankcijama. Sve to naravno košta, a ipak smo mi poljoprivrednici, a ne pravnici, ne možemo sve to pratiti", dodaje Bilajac, te ističe kako probleme u poljoprivrednoj proizvodnji u poslednje vreme prati i nedostatak radne snage, zbog sve većeg iseljavanja stanovništva sa ovih prostora, piše Nezavisne novine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: