Srbija "skida" Kinu s trona: Najduža gondola na našoj planini VIDEO

Srbija će na leto postati zemlja sa najvećom gondolom na svetu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.12.2018.

11:00

Srbija
Foto: Prva, screenshot

Najduža svetska panoramska gondola nalazi se u Kini i duga je 7,4 kilometra ali, ako sve bude teklo po planu, do leta bi titulu bi mogla da joj preuzme zlatiborska gondola Gold sa devet kilometara dugom trasom.

Izgradnja gondole na Zlatiboru stigla je do treće faze.

"Očekujemo da kroz nekoliko dana dobijemo dozvolu za preostalih 17 stubova do vrha Tornika. Imovinsko-pravni odnosi koji su nas najviše kočili su završeni, tehnička dokumentacija je spremna, očekujem da ćemo u narednih par nedelja dobiti i dozvolu za četvrtu fazu", kaže Bojana Božanić, direktorka JP Gold gondola Zlatibor.

Peta faza podrazumeva izgradnju međustanica na Ribničkom jezeru i u toku je postupak izlaganja u katastru za otuđenje javnog vlasništva nad parcelom.

Radovi na izgradnji gondole se odvijaju uz nadzor dobavljača opreme, francuske kompanije Pomagalski.

Koliki će biti kapacitet žičare i kakva su očekivanja za isplativost investicjje od 13 miliona evra, pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

19 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

16 h

Podeli: