"Nećemo mi videti Dojče banku, naši su Grci i Turci"

"Na tržištu Balkana sigurno nećemo videti banke kao što su Siti grup ili Dojče banka, naša konkurencija su pre svega Grci i Turci."

Srbija

Izvor: B92, Vesna Bjeliæ

Četvrtak, 03.05.2018.

13:13

Foto: B92

Ovako komentariše trenutno bankarsko tržište u regionu Antonio Argir, predsednik uprave NLB banke u Makedoniji.

On je novinarima iz Srbije rekao da je 15 banaka koje trenutno posluju u Makedoniji – previše.

"I kod nas, kao i u Srbiji, najavljeno je povlačenje Sosijete ženeral banke. Možda neka druga banka bude prošilila akviziciju...ali to je trenutno stanje. Makedonija je ostala poslednja država u kojoj bi trebalo Grci da prodaju svoje filijale. Što se nas tiče, mi ne smemo da vršimo nikakve akviziciije zbog EK“, rekao je Argir.

Smatra da će manje banke na ovim prostorima imati problema zbog ukrupnjavanja.

"Mislim da će se to i desiti.“

Na pitanje B92. net kako u bankarstvu gledaju na dolazeću konkurenciju u vidu društvenih medija, kao što je Fejsbuk, na primer, kaže:

"Kako je rekao Bil Gejts: ’Bankarstvo će postojati, ali nisam sigiran da će i banke’. Mi bankari ćemo zato raditi na uvođenju digitalizacije, na investiranju u modernizaciju tako da ta nadolazeća konkurencija budu partneri a ne samo konkurencija“, rekao je on.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Makedoniji, kaže da zbog trogodišnje krize trenutno nedostaju dobri investicioni projekti.

"Dobar znak je što ih država najavljuje. Nadamo se i kao privreda, i kao banka da će se realizovati. Grade se putevi, nove moderne zgrade i fasade, auto-putevi ka Grčkoj, ka Prištini (mi imamo samo 13 kilometara), ka Srbiji (mi smo svoj deo skoro završili) i to je značajno za sve nas u regionu.“

Dodaje da je potencijal Makedonije poljoprivreda, odnosno investiranje u poljoprivrednu proizvodnju.

"Podstičemo razvoj tradicionalne duvanske industrije. A samo za organsku proizvodnju ove godine je namenjeno 800.000 evra.“

Ta banka i u Srbiji podstiče razvoj organske proizvodnje - sedmu godinu zaredom raspisali su konkurs za najbolje projekte u oblasti proizvodnje i prerade organske hrane, a nagradni fond je 1.500.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

23 h

Podeli: