Kafa za naše diplomate ne mora da ima akciznu markicu

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o akcizama kojim je utvrđeno da se ta vrsta posebnog poreza ne plaća na tečni naftni gas.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

16:40

Kafa za naše diplomate ne mora da ima akciznu markicu
(Foto: Thinkstock)

Taj namet se ne plaća pod uslovom da se koristi kao energetsko gorivo ili reprodukcioni materijal. Od te dažbine oslobođeni su i ostali derivati nafte koji se dobijaju od frakcija nafte sa rasponom destilacije do 380 Celzijusovih stepeni.

Osnovni razlozi za izmene Zakona o akcizama su, kako je navela Vlada Srbije u obrazloženju predloženih izmena, da se obezbedi stabilna proizvodnja koja koristi derivate nafte u industrijske svrhe i da se ta sredstva iskoriste za investiciona ulaganja u prerađivačkoj industriji.

Izmenom tog zakona predviđeno je i da kafa, namenjena diplomatsko-konzularnim predstavništvima, ne mora biti obeležena kontrolnom akciznom markicom.

Skupština je danas usvojila i izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) koje se usaglašavaju sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom predviđeno je da pravo na refundaciju PDV na hranu i opremu za bebe može da se ostvari za bebe rođene do 30. juna ove godine.

Cilj izmene je, kako se navodi u obrazloženju, da deca koja su rođena do tog datuma u potpunosti iskoriste pravo na refundaciju PDV-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: