Španska serija u Srbiji - zbrka oko Energoprojekta

Kompanija Energoprojekt našla se danas u centru burnih dešavanja koja su rezultirala ogromnim padom vrednosti akcija i odlaganjem neprijateljskog preuzimanja.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.06.2017.

19:42

Španska serija u Srbiji - zbrka oko Energoprojekta
Foto: B92

Najpre je kompanija Napred zajedno sa povezanim licima objavila ponudu za preuzimanje, u danu održavanja Skupštine akcionara.

Prema zakonu, kompanija koja stekne udeo od 25 odsto u obavezi je da podnese ponudu za preuzimanje ostatka akcija.

Međutim, Komisija za hartije od vrednosti je na Skupštini akcionara oduzela pravo glasa Napredu, pa je Energoprojekt za sada izbegao neprijateljsko preuzimanje.

Buran dan i neizvesnost odrazio se negativno na vrednost akcija Energoprojekt koje su izgubile više od pet odsto vrednosti.

Energoprojekt holding je pao 5,2 odsto na 1.418 dinara uz promet od 0,5 miliona dinara, objavila je Beogradska berza. Saga oko u medijima nazvanog “neprijateljskog preuzimanja” traje već mesecima. Kompanija Napred pokušava da se dokopa udela koji bi joj to i omogućio.

Vladimir Milovanović, direktor Energoprojekt holdinga više puta je implicirao da je po sredi čin neprijatelja.

"Država je bila najveći akcionar do početka februara kada su Dunav i Is kapital prodali svoje akcije na Beogradskoj berzi pod vrlo upitnim okolnostima a kupci tih akcija su čvrsto povezani za Dobrosavom Bojovićem, odnosno firmom Napred razvoj”, rekao je Milovanović.

Ranije je na pitanje ko bi mogao da stoji iza zbirnih računa Milovanović odgovorio da "dopis (kompanije Napred razvoj prim. nov.) govori sam za sebe.
Foto: Screenshot/BB
Ovim povodom i ministarka građevinarstva Zorana Mihjalović koja kaže da je Energoprojekat jedna od najboljih građevinskih kompanija u Srbiji, i da bi je trebalo sačuvati. Ona je tada i pozvala nadležne institucije da preispitaju navode o preuzimanje te kompanije.

Podsetimo, ranije danas, kompanije Napred razvoj, Jopag AG i Montinvest properties, su objavile obaveštenje o nameri da će dati ponudu malim akcionarima Energoprojekta. Tu ponudu, inače, treba da daju u roku od 15 dana od objavljivanja obaveštenja. Za to vreme i u tom periodu, nemaju prava da glasaju, odnosno da učestvuju u odlučivanju skupštine akcionara Energoprojekta. U prilogu je izveštaj komisije u kome se do detalja navode razlozi za oduzimanje prava glasa ovim kompanijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: