"Milioni uloženi u Generalštab nisu bačene pare"

Ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je da 78 miliona dinara uloženih u sanaciju zgrade Generalštaba, oštećene u bombardovanju, nije "bačen novac".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kako je rekao, morao je da se skloni oštećeni deo koji je pretio da obori celu zgradu.

Oštećenje od bombardovanja urušilo je srednji deo zgrade Generalštaba, a 78 miliona dinara nije uloženo u stabilizaciju zgrade, već u sklanjanje oštećenog dela koji je pretio da obori celu zgradu, rekao je Đorđević.

"Ojačanje koje je postavljeno tamo nije toliko koštalo i postavljeno je da se ne bi urušilo", rekao je Đorđević na konferenciji za novinare i podvukao da 78 miliona dinara nije bačen novac, jer je morao da se sruši deo koji je pretio da cela zgrada padne na Nemanjinu ili da se uruši.

Prema njegovim rečima, da bi se bilo šta uradilo sa zgradom, moralo je da se priđe, te da je IMS firma zadužena za to, koja je izašla je na lice mesta, uradila analizu i da je jedina stvar koju su rekli - da ne može da ostane kao što je sad.

Đorđević kaže da nije tajna da su vezano za sudbinu zgrade Generalštaba postojale tri varijante.

"Prva je da se ceo objekat vrati u prvobitno stanje, što je basnoslovno skupo i pitanje je da li državi treba taj prostor, druga varijanta je bila da se to konzervira, a to je bilo duplo skuplje od samog rušenja cele zgrade i treća varijanta jeste rušenje cele zgrade. Mi smo razmatrali koje varijante su u opticaju i odlučili smo da se sruši cela zgrada, s obavezom, pošto je zakonom zaštićena, da onog trenutka kada država bude imala para, da digne istu takvu", rekao je Đorđević.

Dodao je da drugi deo zgrade ima drugačija oštećenja, može da stoji kako jeste i da bi on iskreno "najradije" da se vrati u prvobitno stanje.

"To bi moglo da objedini državne organe koji su raštrkani po Beogradu, na jednom mestu, mislim da bi tu bilo najrentabilnije i najštedljivije, da budemo svi tu, blizu vlade", rekao je Đorđević.

strana 1 od 278 idi na stranu