Srbija odlučna, svi će ostaviti pušenje

Beograd -- Povećanjem akciza na „obične“ cigarete i uvođenjem akciza na elektronske cigarete država je očigledno odlučila da pomogne 2,5 miliona pušača da ostave pušenje.

Izvor: Blic
Podeli

Već od narednog meseca pušači će plaćati po paklici deset dinara više. Deo proizvođača i uvoznika cigareta već je formirao nove cenovnika, dok će, kako saznajemo, ostali to učiniti do kraja meseca.

Od 1. jula, specifična akciza na cigarete raste za 1,68 dinara, ali i za procenat rasta cena na malo, odnosno još oko dva odsto, što je verovatno i bio razlog za ovakvu odluku duvandžija.

Vlada je u nameri da obezbedi veći prihod krenula i korak napred. Tačnije, predvidela je akcizu na nesagorevajući duvan, tzv. bezdimni duvan - proizvod koji se trenutno i ne prodaje u Srbiji. Reč je o vrsti duvana koja se konzumira preko posebne sprave i gde potrošač zapravo puši duvansku paru. Ova vrsta duvana trenutno je aktuelna samo u Italiji, Portugalu i Japanu. Minimalna akciza u Srbiji biće 40 odsto akcize koja se plaća na obične cigarete.

Iako su mislili da će bolje proći, ni korisnike elektronskih cigareta neće zaobići poskupljenje. Uvoznici elektronskih cigareta ne planiraju povećanje cene, ali se Vlada prisetila da bi od ove kategorije ljubitelja duvana mogla da ima koristi.

Tako je u skupštinsku proceduru upravo prosledila predlog prema kom se uvodi akciza za svaki mililitar tečnosti koja se nalazi u patronama za punjenje elektronskih cigareta. U Vladi su i izračunali da je prosečna cena patrone za elektronske cigarete 380 dinara, pa je predvidela da, odmah pošto im ovu nameru potvrde poslanici u parlamentu, na ime akcize uzme 40 dinara.

Prema istraživanjima, svaki deseti stanovnik Srbije starosti od 18 do 64 godine već je probao elektronsku cigaretu.

Elektronske cigarete se, u odsustvu odgovarajućih propisa, oglašavaju kao zdraviji izbor umesto konzumiranja konvencionalnih cigareta, uprkos tome što za sada nije dovoljno poznat uticaj njihovog udisanja na zdravlje potrošača. S druge strane, podaci o uvozu tečnosti za punjenje elektronskih cigareta pokazuju rast.

Prema podacima Carine, počev od 2013. zabeležen je značajniji rast uvoza kako elektronskih cigareta tako i patrona za njihovo punjenje.

“U 2013. uvezeno je 9,8 tona kertridža u vrednosti od skoro 423.000 evra i 2,3 tone elektronskih cigareta vrednih oko 157.000 evra. Prošle godine uvoz je značajno povećan. Uvezeno je preko šest tona elektronskih cigareta vrednih 400.000 evra i 45 tona kertridža vrednih 1,83 miliona evra. Od početka ove godine uvezeno je 3,6 tona kertridža vrednih skoro 32.000 evra i elektronskih cigareta u vrednosti od 37.000 evra”,kažu za u Upravi carina Srbije.

Uvođenje akcize na patrone u iznosu od četiri dinara po mililitru, inače, znači učešće akcize u prosečnoj maloprodajnoj ceni od 10,5 odsto. Kako prodavci elektronskih cigareta oglašavaju da se po ceni od 380 dinara može kupiti ekvivalent deset paklica cigareta, ispada da jedna „paklica“ elektronskih cigareta sada, bez akcize, košta 38 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 307 idi na stranu