Bajatović: Gas jeftiniji od aprila

Gas za potrošače u Srbiji pojeftiniće od aprila, izjavio je prvi čovek Srbijagasa Dušan Bajatović, ali nije precizirao za koliko.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

14:14

Default images
Foto: Tanjug

On je objasnio da će cena za 1.000 kubnih metara gasa u nabavci pojeftiniti već od drugog kvartala sa 340 na 270 dolara, što bi omogućilo da cena gasa za krajnje kupce pojeftini i vrati se na nivo pre poslednjeg poskupljenja.

Bajatović je kazao da ne može da predvidi koliko će pojeftinjenje biti. Nominalno smanjenje cene gasa biće, kako kaže, 70 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, ali na krajnju cenu potrošačima utiču i kurs dolara i cena transporta.

"Cena transporta zavisiće i od transporta kroz Mađarsku, u zavisnosti od toga koliko budemo trošili. Ona će biti u blagom porastu, pa umesto 35, 40 dolara koliko smo plaćali, cena će porasti na 60, 65 dolara, opet zavisi od kursa koliko je to tačno evra", objašnjava šef Srbijagasa.

"Očekujemo da će u trećem kvartalu, cena na Beregovu, ( na granici sa Mađarskom), bez transporta biti negde oko 220 dolara, što bi trebalo da dovede do dodatnog pojeftinjenja", kazao je bajatović, ali opet nije naveo koliko bi ono moglo da bude.

On je naveo da se tada planira početak punjenja skladišta Banatski dvor i dodao da smo zimus trošili samo srpske količine iz Banatskog dvora.

Govoreći o obavezama koje smo preuzeli prema Međunarodnom monetarnom fondu, Bajatović je kazao da je Srbijagas dužan da Vladi Srbije uplati 60 miliona evra profita, od kojih bi "mi trebali da vratimo svoje kredite, što je moguće samo pod uslovom da sve lokalne samouprave i sva preduzeća koja se nalaze u restruktuiranju plate svoje dugove".

Bajatović je kazao da će obaveze i dugovi onih koji nisu plaćali za gas, a pre svega misleći na preduzeća u restrukturiranju, biti dovedene u red najkasnije do kraja ove godine.

"Kada je reč o dugovanjima, dug prema Srbijagasu ukupno iznosi 1,4 milijarde evrai i nije moguće naplatiti sva potraživanja. Dobili smo obećanja da će Železara svoja dugovanja platiti", kaže on.

Nadam se da će zahvaljujući efektima nove uredbe Republike Srbije, po drugačijem obračunu cena za grejanje, počinje da daje efekte i ja se nadam da ćemo do kraja godine naplatiti bar ovogoišnje dugove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: