Polovina mladih u Srbiji nema posao

Beograd -- Polovina mladih u Srbiji nema posao i zato je karijerno vođenje i savetovanje od izuzetnog značaja, kažu u Ministarstvu omladine i sporta.

Izvor: Tanjug
Podeli

Gotovo polovina mladih u Srbiji od 15 do 24 godine je bez posla, a u ovoj populaciji, 25,1 odsto njih, osim što je nezaposleno, nije nastavilo ni obrazovanje, niti su na nekoj obuci, izjavila je pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja.

Klašnja je na skupu "Karijera po meri mladih" poručila da je prosek u Evropskoj uniji mladih koji nisu nastavili školovanje, niti su na nekoj obuci, a nezaposleni su oko 13 odsto.

"Jedan od osnovnih problema mladih sigurno je nezaposlenost, a u Srbiji je takvih 49,7 odsto. U Evropskoj uniji nezaposleno je oko 23 odsto mladih uzrasta od 15 do 24 godine", rekla je Klašnja.

Zato je, poručila je, karijerno vođenje mladih i savetovanje od izuzetnog značaja, te da Ministarstvo omladine i sporta kroz brojne projekte sa raznim organizacijama, pokušava da ojača mehanizme za karijerno vođenje mladih.

Srbiji sledi, dodala je, i izrada nove Strategije za karijerno vođenje i savetovanje mladih 2015-2020. godine. Veliku ulogu u karijernom vođenju i savetovanju, istakla je, imaju i Kancelarije za mlade, pa je projekat "Karijera po meri mladih", merio efekte karijernog vođenja.

Koordinatorka Centra za vođenje karijere i savetovanje Beogradske otvorene škole Jelena Manić Radoičić poručila je da je taj centar održao više od 120 radionica u devet gradova i opština u Srbiji, u organizaciji Kancelarija za mlade, kao i da su sproveli više od 50 individualnih karijernih savetovanja.

Radoičićeva je navela i da se taj centar bavi osposobljavanjem i zapošljavanjem mladih, kao i uspostavljanjem i razvojem karijernog vođenja i savetovanja u oblasti obrazovanja kako bi se unapredilo zapošljavanje.

Kako je u Srbiji 1,5 miliona mladih, kancelarije za mlade, rekla je šef odseka za mlade Kancelarije za mlade Loznica Tanja Glišić, imaju ulogu da im pomognu i da unaprede svoje mesto na tržištu rada.

"Godišnje savetovanjem obuhvatamo oko 4.000 mladih", naglasila je Glišićeva.

Srbija

Još jedan prelaz ka Mađarskoj

Subotica -- Projektni partneri iz Srbije i Mađarske, uz finansijsku podršku EU, rade na stvaranju preduslova za otvaranje još jednog graničnog prelaza između dve zemlje.

Srbija ponedeljak 31.03. 19:41 Komentara: 3

Evro sutra 115,4762 dinara

Beograd -- Dinar će sutra oslabiti prema evru 0,1 odsto i zvanični srednji kurs će biti 115,4762 dinara za jedan evro, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Srbija ponedeljak 31.03. 18:11 Komentara: 0

Muke MUP-a s javnim nabavkama

Beograd -- Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Vladimir Božović kaže da to ministarstvo ne primenjuje u potpunosti Zakon o javnim nabavkama.

Srbija ponedeljak 31.03. 17:20 Komentara: 5
strana 1 od 403 idi na stranu