Evo šta Dinkić sprema posle 1. maja

Vlada Srbije predložiće odmah posle prvomajskih praznika, između ostalog smanjenje poreza na zarade sa 12 na 10 odsto, kaže ministar Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2013.

10:08

Default images

Uslediće zatim, povećanje poreza na penziono osiguranje sa 22 na 24 odsto i podizanje limita za paušalni porez sa tri na šest miliona dinara.

Dinkić je rekao da će se takođe napraviti veća pravednost u oporezivanju, pa će vlasnici više od jedne nekretnine i više od pet hektara zemlje plaćati veći porez na imovinu.

On je najavio i da će se limit za ulazak u sistem PDV-a povećati sa tri na šest miliona dinara.

Komenatrišući budžet, ministar finansija rekao je da će morati svim ministarstvima da smanji budžete za ukupno 30 milijardi dinara.

Kako je Dinkić rekao u intervjuu za Blic, sve ove mere su deo paketa mera koje treba da podstaknu reindustrijalizaciju, privredni razvoj i zapošljavanje.

"Planiramo podizanje limita za paušalni porez sa tri na šest miliona dinara, što će olakšati život zanatlijama i preduzetnicima. Takođe ići ćemo na rasterećenje privrede od oko dve milijarde dinara na godišnjem nivoutako što ćemo smanjiti porez na zarade sa 12 na deset odsto i povećati neoporezivi iznos dohotka sa sadašnjih 8.700 na 11.000 dinara", kaže on.

Prema rečima ministra, doprinos za penziono osiguranje biće povećan sa 22 na 24 odsto.

"Dakle, efekat ove poreske reforme će biti da ćemo pojačati prihode penzionog fonda s jedne strane, smanjiti transfere iz budžeta ka penzionom fondu, a istovremeno rasteretiti privredu jer dižemo ovaj neoporezivi iznos dohotka. Najveće rasterećenje će imati oni kojima je najteže, koji trenutno isplaćuju najniže zarade", ističe ministar Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

157 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: