Privatizovane firme na dobitku

Beograd -- Analiza efekata privatizacije od 2000. do danas pokazala je da privatizovane firme imaju bolje rezultate od onih koje nisu dobile vlasnika.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema rečima Vladislava Cvetkovića direktora Agencije za privatizaciju, koja je ovu analizi i sprovela prihodi privatizovanih preduzeća su za 75 odsto veći nego u trenutku privatizacije, dok su neprivatizovana preduzeća ostala na istom nivou.

Vrednost imovine u privatizovanim preduzećima porasla je za oko 60 odsto, što je praktično posledica novih investicija koje su došle u ta preduzeća, dok je sa druge strane u neprivatizovanim firmama konstantno prisutno gubljenje materijalne supstance, usled gubitaka.

Firme koje su dobile novog vlasnika su iz gubitaka koje su ostvarivale na nivou od 100 miliona evra, na kraju 2010. godine, uspele da povećaju svoje rezultate na oko 200 miliona evra profita. Neprivatizovana preduzeća konstantno su pravila gubitak i nijedne godine nisu uspela da ostvare pozitivan rezultat, objasnio je direktor Agencije za privatizaciju.

Kada je reč o zaposlenosti, istraživanje je pokazalo da je do pada došlo gotovo u svim preduzećima, i kod onih koja su privatizovana po Zakonu o svojinskoj transformaciji do 2000. godine i po Zakonu o privatizaciji nakon te godine, kao i u neprivatizovanim preduzećima.

Cvetković je istakao da je privatizacija neminovnost da bi se očuvali kapaciteti privrede, a da sve suprotno vodi u derogiranjekapaciteta tih preduzeća.

Prema njegovim rečima, Agencija je već započela da analizira portfolio firmi koje su ostale neprodate.

"To je oko 450 preduzeća, gde ćemo dati jasne smernice koja preduzeća imaju ekonomsku opravdanost i za koje zaista vredi da se založi država i da se u nekom kriznom periodu pomognu, ali samo zato što imaju tržišnu verifikaciju u budućnosti", rekao je Cvetković.

Inače, analiza efekata privatizacije sprovedena je povodom deset godina postojanja i rada Agencije za privatizaciju.

Istraživanje je sprovedeno na 1900 preduzeća, a uzorak je obuhvatio firme koje su privatizovane, ona koja nisu prošla privatizaciju i firme kod kojih je raskinut ugovor.

Vesti

strana 1 od 371 idi na stranu