Cvetković: Pokazali smo efikasnost

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da se rekonstruisana Vlada pokazala kao efikasnija i da privredi pruža usluge značajno bolje nego ranije.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 03.06.2011.

11:48

Default images

Cvetković je na Prvom sastanku Srpskog parlamenta preduzeća izrazio očekivanje da će dosadašnje mere vlade, kao i one koje će tek biti preduzete, dati dalji podsticaj privrednom rastu koji je za ovu godinu prognoziran na oko tri odsto.

Kako posebno značajno, Cvetović je istakao da u martu i aprilu, nije bilo pada zaposlenosti već da je broj zaposlenih povećan za 2.000.

"Ako se ima u vidu da smo od početka krize do marta ove godine u kontinuitetu gubili broj zaposlenih, ovo je prvi dobar signal i nadam se da to nije slučajan događaj već najava novog trenda", rekao je Cvetković.

Cvetković je dodao i da je rekonstruisana Vlada donela niz odluka koje su pomogle privredu i naglasio da je još rano govoriti o efektima mera podrške zapošljavanju, ali da će se poslodavci sada sigurno lakše opredeliti da zaposle nove radnike.

Kada je reč o merama Vlade za povezivanje radnog staža, Cvetković je kazao da se prijavilo 400 preduzeća u kojima je država većinski vlasnika, a u kojima je zaposleno 46.000 radnika. Govoreći o problemu likvidnosti privrede, Cvetković je naveo da se u Ministarstvu finansija pravi obračun da se vidi koliki se deo dugova privrede odnosi na administraciju i javna preduzeća.

Taj obračun je najvećim delom završen i u narednom peridu izaći će se sa merama za izvršenje obaveza prema privredi, rekao je premijer.

Podsećajući da je u prva četiri meseca ove godine zabeležen rast industrijske proizvodnje od 4,5 odsto u odnosu na isti period 2010, premijer je rekao da to pokazuje da industrija postaje generator privrednog rasta.

Takođe, zabeležen je i rast izvoza od 31 odsto, što govori da preduzeća počinju da baziraju rast na razmenljivim dobrima, rekao je Cvetković.

Premijer je najavio da će sledeće sedmice Vlada doneti mere podrške izvozu malih i srednjih preduzeća (MSP) koji će podrazumevati da se izvoz pošiljki manje količine obavlja preko pošte.

Cvetković je objasnio da će pošta pre svega malim preduzećima koja nemaju mogućnost da prođu složene izvozne procedure pružiti svoj servis za manje pošiljke, a u to će biti uključena i carina.

Cvetković je ukazao da je Srpski parlament preduzeća prilika da privrednici razgovaraju sa izvršnom i zakonodavnom vlašću, a iskustvo iz EU pokazala su da taj dijalog daje dobre rezultate.

Svaka ekonomija, pa i srpska, duguje uspeh privrednicima

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da svaka ekonomija u svetu, pa i srpska, duguje uspeh privrednicima. Ona je kazala da će Srpski parlament preduzeća biti još jedan dragocen mehanizam koji će ukazati u kojim se segmentima zakon ne primenjuje ili nije adekvatan.

Đukić-Dejanović je kazala da se nada da će Srbija uskoro dobiti kandidaturu za članstvo u EU i dodala da ispunjenje političkih kriterijuma pođednako važno kao i ekonomska stabilnost.

"Period kroz koji Srbija prolazi je važno prepoznati kao idealno vreme da koristeći se tuđim iskustvima unapredimio sopstvenu stabilnost, a time i konkurentnost na makreo i mikro planu", kazala je ona.

Prvi sastanak Srpskog parlamenta preduzeća održava se u Domu Narodne skuštine Srbije.Okupio je 250 privrednika i preduzetnika koji razmatraju probleme sa kojima se srpska privreda susreće.

Članovi Srpskog parlamenta preduzeća će na kraju skupa usvojiti i Vladi Srbije dostaviti zaključke, predloge i preporuke, koji se odnose na kreiranje ekonomske politike i zakonski okvir za stavarnje boljeg ambijeta poslovanja.

Đelić: Dinar bio precenjen

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da će biti izmenjen Zakon o javnim nabavkama kako bi se unapredila ta oblast. On je kazao da će biti centralizovane javne nabavke za državu što će omogućiti privredi da se bolje pripremi za te poslove.
"To će omogućiti da država dobije bolji kvalitet i bolju cenu robe i usluga koje nabavlja", kazao je Đelić.

Prema njegovim rečima, ukoliko bude potrebno, biće donet i potpuno novi zakon o javnim nabavkama. Đelić je najavio i da će biti usvojeni zakoni o javnoj svojini i o restituciji.

"Na nacrtima tih zakona se uveliko radi i oni će sigurno biti usvojeni", kazao je Đelić i dodao da će time biti unapređena pitanja vlasništva nad imovinom u Srbiji.

Potpredsednik Vlade Srbije je dodao i da je dinar u prvoj polovini prošle decenije bio precenjen, ali da je u tom periodu bilo važno da se održi stabilnost i ekonomski rast.

Đelić je naglasio da se sada došlo u situaciju da je kurs na tom nivou da postoje primedbe i kada dinar jača i kada slabi ili kad se kurs ne menja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: