Gasprom: Ispunjavamo obaveze za NIS

Objavljivanjem ponude za preuzimanje akcija NIS-a od malih akcionara Gaspromnjeft je ispunio obavezu prema Vladi, kaže predsednik IO Vadim Jakovljev.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 31.01.2011.

14:56

Default images

On je kazao da je za NIS, za vreme kojim kompanijom upravlja Gaspromnjeft, uspeo da poveća proizvodnju i finansijske rezultate obezbedi profitabilnost i osigura nastavak investicija u svim oblastima poslovanja, navodi se u saopštenju Gaspromnjefta.

Jakovljev, koji je i predsednik Upravnog odbora NIS-a, naveo je da je NIS prvi put posle 20 godina povećao proizvodnja nafte i gasa i to za 30 odsto u 2010. godini dok je obim prerade povećan za 7,7 odsto, a kapaciteti za proizvodnju evrodizela za 25 odsto.

Do 2020. godine NIS namerava da udvostruči obim prerade i prodaje naftnih derivata i utrostruči proizvodnju nafte i gasa i nastavi rad i razvoj u interesu svih akcionara, naveo je Jakovljev.

Gaspromnjeft je danas objavio ponudu za preuzimanje 19,12 odsto akcija NIS-a koje se nalaze u prometu na slobodnom tržištu odnosno 31.180.256 komada i to po ceni od 4,8 evra za akciju, odnosno ne manje od 506,48 dinara Najveći problem za građane, kada je o NIS-u reč, je činjenica da imaju malo akcija, pa nekakva veća kalkulacija s njihove strane da li da prodaju te akcije Gaspromu nema prevelikog smisla, smatra glavni broker Sinteza invest grupe Nenad Gujaničić.

"Svakako, dugoročno, akcije NIS-a će rasti kako se bude poboljšavalo poslovanje te kompanije, ali kratkoročno, nakon isteka ponude, moglo bi doći do korekcije u ceni", kazao je Sintezin glavni broker.

Gujaničić je rekao da to očekuje pre svega iz psiholoških razloga jer će ulagači morati da se prilagode na novu situaciju gde više ne postoji otkup akcija u bliskoj budućnosti, samim tim i zagarantovana cena.

"Dugoročno, opet ponavljam, ukoliko se poslovanje bude poboljšavalo, rašće i cena, naročito ako kompanija bude negovala visok nivo korporativne kulture, pre svega po pitanju odnosa prema manjinskim akcionarima", istakao je Gujaničić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: