Telekom će oboriti inflaciju

Beograd -- Najave usvajanja mera za smanjenje inflacije, oko kojih bi se dogovorili u vladi i NBS svela se izgleda na prodaju Telekoma Srbija.

Izvor: Novosti
Podeli

Naime, Vlada Srbije još nije pripremila nijednu meru koja bi mogla da spreči rast cena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Na ovu temu je u institucijama Vlade više puta razgovarano, ali, za sada, ne postoji naznaka da bi se u skorije vreme mogla sprovesti i jedna mera čiji bi cilj bio stabilizacija cena hrane, a samim tim i nižu inflaciju.

Da podsetimo, nakon što je Narodna banka Srbije objavila detalje analize strukture rasta cena u ovoj godini, a prema kojima je jasno da je upravo rast cena hrane glavni razlog visoke inflacije u Srbiji, i da je ovaj segment cenovno najnestabilniji u regionu, pokrenuta je diskusija o mogućim izmenama državne politike.

Ministarka ima plan

Ministarka finansija Diana Dragutinović je, međutim, pre dva dana najavila da Vlada ima način da utiče na smanjenje inflacije. Pojašnjenje je dao njen saradnik, državni sekretar za finansije Slobodan Ilić. “Budžet za narednu godinu predviđa deficit od 4,1 odsto BDP, umesto dosadašnjih pet odsto bruto društvenog proizvoda. Pored toga, prodaja Telekoma Srbija, uz ostale najavljene direktne investicije, doprineće povećanom prilivu deviza iz inostranstva, a što će povoljno uticati na stabilnost domaće valute”, kaže Ilić.

To se odnosi pre svega na politiku u domenu uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda, intervencija iz robnih rezervi, sistema subvencija, ali i potrebnog stepena konkurentnosti u pojedinim segmentima tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

“Postoji namera da se ozbiljno poradi na reformi sistema funkcionisanja robnih rezervi”, navode u Vladi, ali napominju da bi za tu reformu bila potrebna značajna sredstva.

Ideja je, kako nam je rečeno, da država, preko sistema robnih rezervi, nabavlja određene, strateški važne proizvode u vreme kada su oni jeftiniji na tržištu, a da ih, u vreme kada su najskuplji, plasira, i na taj način napravi balans na tržištu.

Za sada, kako nam je rečeno, ne dolazi u obzir da država posegne za spuštanjem carinskih stopa za robu koja je u Srbiji poskupela iznad realnih granica.

strana 1 od 406 idi na stranu