Taksisti, frizeri, pa trgovci

Beograd -- Iako broj registrovanih preduzeća opada, tokom ove godine registrovano je više novih privrednih društava nego što je ugašeno, u novembru se situacija promenila.

Izvor: Novosti
Podeli

Sada je i tu slučaj da je više ugašenih nego novih.

Prema podacima Agencije za privredne registre u Srbiji trenuno aktivno posluje 110.635 preduzeća i 224.306 preduzetnika.

Međutim, interesantno je primetiti da je bavljenje ugostiteljstvom i restoranima lane zauzimalo četvrto mesto na listi novootvorenih firmi (249 novih). Danas ih ima ukupno 1.389, ali je ova delatnost na desetom mestu po zastupljenosti.

Ugostitelje su pretekli oni koji se bave drumskim prevozom tereta, raznim uslugama, trgovinom na veliko drvetom, građevinskim materijalom, računovođe, trgovci na malo autodelovima...

Kod preduzetnika, pak, situacija je drugačija: restorani su ovde imali primat tokom 2009. godine, kada je osnovano čak 2.108 ugostiteljskih radnji i restorana. Slede usluge pripremanja i posluživanja pića, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pa taksi prevoz.

Gledano danas, među aktivnim preduzetnicima, najviše je onih koji se bave taksi prevozom, čak 17.026 od ukupno registrovanih. Slede trgovci na malo (14.676), pa frizeri (10.019), i tek potom restorani sa manje od 10.000 registrovanih preduzetnika...

Vesti

strana 1 od 9220 idi na stranu