"Koridori Srbije" za bržu izgradnju

Beograd -- Preduzeće "Koridori Srbije" trebalo bi da ubrza izgradnju autoputa na tom pravcu i autoputa Beograd - Južni Jadran, kaže profesor Zoran ĐorĐević.

Izvor: Tanjug
Podeli

Đorđević, koji je i direktor konsultantske kuće "Yu build", navodi da bi novo preduzeće trebalo da preuzme izgradnju Koridora 10 i da predvodi izgradnju autoputa Beograd - Južni Jadran, na takozvanom Koridoru 11, koji treba da poveže Srbiju sa Crnom Gorom i Rumunijom.

"Kada podelite jedan jedinstven proces, kao što je izgradnja objekata, projektovanje, eksproprijaciju, izbor izvođača i upravljanjem tim izvođačem, na tri-četiri javne institucije to je principijelan problem, jer se niko ne oseća dovoljno odgovornim - pojedinačno i lično", rekao je Đorđević.

"Koridori Srbije" će se osim izgradnjom baviti i eksproprijacijom i projektovanjem, što je do sada, prema oceni stručnjaka, bio najveći problem u izgradnji Koridora 10. "Putevi Srbije" bi trebalo, kada se osnuje novo preduzeće "Koridori Srbije", da bude nadležno samo za održavanje saobraćajnica.

On je ocenio da objedinjavanje tih poslova u jednom preduzeću predstavlja "mudar potez", jer "Putevi Srbije" do sada nisu bili previše efikasni u obezbeđivanju projekata u izgradnji Koridora 10.

"Ako je ideja da se uzme stari 'Koridor 10' i izvuče ispod patronata 'Puteva Srbije' i da mu se dodaju kapaciteti za neko upravljanje, projektovanje i ekspropijaciju - mislim da je to mudro", dodao je on.

Đorđević je kazao da bi novo preduzeće trebalo da preuzme i izgradnju autoputa Beograd - Južni Jadran i da će se tek videti kada ta firma bude osnovana kako će izgledati novo projektovanje, tenderi i realizacija.

strana 1 od 268 idi na stranu