Vlada usvojila dodatne mere štednje

Vlada Srbije usvojila je paket dodatnih stimulativnih mera od 40 milijardi dinara za podršku privredi, koje će početi da se primenjuju 18. maja.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 07.05.2009.

15:24

Default images

Dodatnih 40 milijardi dinara kredita Vlada Srbije opredelila je za likvidnost, čime se ukupan paket povoljnih kredita privredi povaćava na 180 milijardi dinara.

Država će kredite za likvidnost sa valutnom klauzulom podržati sa četiri milijarde dinara, a očekuje se da će banke na osnovu toga preduzećima plasirati 80 milijardi dinara.

Kamatna stopa za ove kredite iznosiće najviše tri odsto godišnje, s tim što će za kredite namenjene refinansiranju kamata biti 4,9 odsto uz rok otplate od godinu dana.

Maksimalni iznosi kredita za preduzetničku radnju biće do 20.000 evra, za malo preduzeće do 50.000 evra, dok će srednje preduzeće moći da uzme kredit do 500 hiljada evra, pri čemu će izvoznicima taj limit bio povećan na milion evra. Velika preduzeća sa više od 250 zaposlenih moći će da dobiju kredit od dva miliona evra, a u slučaju kreditiranja izvoza limit će biti duplo veći.

U okviru ovog paketa, država je prvi put predvidela i dinarske kredite za likvidnost. Kamatna stopa na ove kreidite biće do 10,5 odsto godišnje, a rok otplate do 12 mesecič

Maksimalni iznosi dinarskih kredita za preduzetničku radnju biće do dva miliona dinara, za malo preduzeće (do 50 zaposlenih) do pet miliona dinara, za srednje preduzeće (50 do 250 zaposlenih) do 50 miliona dinara, dok se limit u slučaju kreditiranja izvoznog posla povećava do 100 miliona dinara.

Za veliko preduzeće (sa više od 250 zaposlenih) odobravaće se krediti do 200 miliona dinara, dok će se u slučaju kreditiranja izvoznog posla limit povećavati do 400 miliona dinara.

Predviđeni su i dvostruko veći krediti za izvoznike, kao i povoljni potrošački krediti za kupovinu gradjevinskog materijala, dok će država pribeći i redovnom servisiranju rashoda nakon rebalansa budžeta, kao i izmirenju svih dugova budžeta u kratkom roku.

Prethodnim paketom mera, banke su uz pomoć države plasirale ukupno 282,5 miliona evra kredita. Odobreni krediti za likvidnost vredni su 268 miliona evra, investicioni krediti iznose 514 hiljada evra, 8,6 miliona evra plasirale su banke u vidu kredita za kupovinu automobila, dok je 5,4 miliona evra plasirano za ostale potrošačke kredite.

Nikolić: Krediti veoma povoljni

Ekonomista Goran Nikolić kaže da su dinarski i devizni krediti za likvidnost privrede iz novog vladinog paketa za ublažavanje efekata finansijske krize veoma povoljan način zaduživanja, iako neće drastično promeniti sadašnju sliku nelikvidnosti preduzeća u Srbiji.

Nikolić je kazao da je, imajući u vidu visinu inflacije i kako će se ona kretati, kamata od 10,5 odsto na dinarske kredite, u realnom iznosu malo veća od nulte, tako da je to povoljan način zaduživanja. Takođe, i devizni krediti sa kamatom od tri odsto su "po povoljnosti na nivou onoga što mogu da dobiju preduzeća u Evropi", dodao je on.

On je istakao i da će novi paket mera dodatno doprineti rastu plasmana banaka, koji su od početka godine, izraženo u dinarima, nominalno povećani za jedan odsto i zahvaljujući prethodnom vladinom paketu mera za kreditiranje privrede i građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: