Eksproprijacija će koštati 40 mil.€

Beograd -- Eksproprijacija zemljišta za deonicu autoputa od Beograda do Požege bi trebalo da košta do 40 miliona evra.

Izvor: Beta
Podeli

Državni sekretar za infrastruktru Srbije Mihailo Marković, koji je predstavnik Vlade Srbije u ugovoru o koncesiji za autoput Horgoš-Požega, nije mogao da precizira kolika će biti naknada po oduzetom hektaru pošto će zavisiti i od zasada ili objekata koji su na zemljištu.

Vlada Srbije, kao koncedent, dužna je da do marta završi eksproprijaciju zemljišta na kojem je planirana gradnja u 2008. godini.

"Do sada su uručena 2.282 predloga rešenja za eksproprijaciju, odnosno naknade za oduzeto zemljište potrebno za izgradnju autoputa, kojim su obuhvaćena 363 hektara u 20 katastarskih opština", kazao je on.

Marković je naveo da je predviđena širina autoputa uz prateću infrastrukturu 70 metara, a da je deonica od Beograda do Požege duga 145 kilometara.

Pre početka radova na deonici od Beograda do Požege predvidjeno je da koncesionar dokaže da je obezbedio novac za koncesiju i preuzme izgrađene deonice autoputa u Vojvodini.

Rok za to je 31. mart 2008. godine, naveo je Marković i dodao da je planom predviđeno da se u prve dve godine u putpunosti završi pun profil autoputa Horgoš-Novi Sad (108 kilometara leve trake) i 52 kilometra autoputa od Ostružnice do Lajkovca.

Vlada Srbije potpisala je u martu sa firmama FCC iz Španije i Alpina iz Austrije ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega. U međuvremenu FCC je ustupio svoj udeo od 50 odsto autstrijskom PORR-u, ali je ostao u poslu kao vlasnik 80 odsto kapitala Alpine.

Ugovor o koncesiji je prema procenama kompanije Alpine u Srbiji vredan oko 1,7 milijardi evra, od čega je 900 miliona vrednost izgradnje autoputa.

Vesti

strana 1 od 9228 idi na stranu