Britanija ucenila Srbiju: Sporazum o slobodnoj trgovini ima i politički deo?

Šta je zajedničko gumama za putnička vozila, sladoledu i sudu u Hagu? Na prvi pogled ništa, ali ih je u isti koš stavio zvanični London.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 06.02.2021.

11:36

Britanija ucenila Srbiju: Sporazum o slobodnoj trgovini ima i politički deo?
Foto: Shutterstock/Ink Drop

Naime, Velika Britanija se po izlasku iz EU odlučila da sve zemlje koje su želele da sa njom potpišu sporazum o slobodnoj trgovini, i time izbegnu carinu na svoje proizvode, uslove potpisivanjem i političkog dela ugovora, a od Beograda se, između ostalog, tražila i puna saradnja sa Haškim tribunalom, piše "Blic".

Kako Beograd u London najviše izvozi gume, smrznute maline i sladoled, to znači da su insistiranjem na potpisivanju političkog uz trgovinski deo praktično u istu ravan stavili ove proizvode sa ni manje ni više nego sudom u Hagu.

London je iz pravila trgovine EU izašao 31. decembra, a tog dana je prestao da važi i sporazum Srbije sa Velikom Britanijom. Srbija je bila spremna za potpisivanje novog, ali ih je čekalo iznenađenje.

Time, kako dodaje izvor lista koji je blisko povezan sa ovim dešavanjima, Velika Britanija pokušava da sanira posledice Bregzita i zadrži deo političkog uticaja i prisustva na Zapadnom Balkanu, a koji je izlaskom iz EU izgubila.

Paraf na sporazum sa Londonom do sada su stavile samo Severna Makedonija i tzv. Kosovo. Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina još nisu potpisale, a epilog je carina na srpske proizvode u iznosu i do 20 odsto, kao i kritike od strane predsednika Aleksandra Vučića i ukazivanje na nemar pojedinih ministara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: