Vesti -

Zagreb otima Londonu sedište EU agencije?

EU još uvek nije dodelio nijedno sedište neke agencije. Bregzit otvara priliku i za to.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Nakon referendumske odluke građana o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU te izrazito kompleksnog procesa razdruživanja koji predstoji, prema mišljenju poslanika u Evropskom parlamentu Davora Škrleca, Hrvatskoj se otvara mogućnost da konačno postane sedište jednoj od evropskih agencija, tačnije, Evropskoj agenciji za lekove (EMA), s trenutnim sedištem u Londonu.

"Za tri godine članstva Hrvatskoj još uvek nije dodeljeno sedište nijedne od preko četrdesetak evropskih agencija koje deluju na području EU, kako je to slučaj u drugim državama članicama, od Malte i Slovenije do Irske. S obzirom na Bregzit, Vlada bi trebalo što pre uputiti zvaničan zahtev Evropskoj uniji o premeštanju Evropske agencije za lekove iz Londona u Zagreb. Smatram da uz dugogodišnju tradiciju farmaceutske industrije u Hrvatskoj, poput Plive ili Belupa, kao i iskustva Imunološkog zavoda i naučnog-istraživačkog potencijala, možemo ponuditi kvalitetnu ekspertizu i preuzeti odgovornost za promovisanje javnog zdravlja na području cele Unije", izjavio je zastupnik Škrlec, član Odbora za okolinu, javno zdravlje i bezbednost hrane Evropskog parlamenta.

Prema njegovim rečima, za Hrvatsku bi to značilo dalji razvoj kapaciteta u tom području, ali i nova zapošljavanja visokoobrazovane radne snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.