Vesti -

Ovo je prosečna crnogorska plata

Prosečna zarada u Crnoj Gori bez poreza i doprinosa u aprilu je, prema podacima Monstata, iznosila 786 evra i bila je 0,6 odsto veća u odnosu na mart.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Foto: shutterstock, Life Background
Foto: shutterstock, Life Background

Prosečna neto zarada u aprilu je, u odnosu na isti mesec prošle godine, porasla 11,2 odsto.

Prosečna bruto zarada u aprilu je iznosila 978 evra.

"Ako se ima u vidu da su potrošačke cene u aprilu u odnosu na mart zabeležile rast od 0,2 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabeležile rast od 0,4 odsto", navodi se u saopštenju, prenosi Mina.

Prosečne zarade bez poreza i doprinosa u aprilu su u odnosu na mart porasle u sektorima umetničke zabavne i rekreativne delatnosti pet odsto, snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 2,1 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 1,8 odsto, trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala 1,7 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo i stručne, naučne i tehničke delatnosti po 1,6 odsto.

Rast je zabeležen i u sektorima administrativne i pomoćne uslužne delatnosti 1,5 odsto, vađenje ruda i kamena 1,4 odsto, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje jedan odsto, građevinarstvo i saobraćaj i skladištenje po 0,6 odsto, prerađivačka industrija i usluge smeštaja i ishrane po 0,3 odsto i obrazovanje 0,2 odsto.

Pad neto zarade u aprilu je, u odnosu na prethodni mesec, zabeležen u sektorima poslovanja nekretninama 5,6 odsto, informisanja i komunikacije 3,1 odsto, ostalih uslužnih delatnosti 2,7 odsto, finansijske i delatnosti osiguranja 0,5 odsto, snabdevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama 0,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.