Komšije kupuju od SAD rakete za protivvazdušnu odbranu za milijardu $

Mađarska je potpisala izjavu o nameri da kupi od SAD rakete za protivvazdušnu odbranu za oko milijardu dolara.

Region

Izvor: B92

Sreda, 12.08.2020.

19:35

Komšije kupuju od SAD rakete za protivvazdušnu odbranu za milijardu $
Foto: Ilustracija, Epa, KCNA

Američka ambasada u Budimpešti opisala je sporazum kao "do sada najveću mađarsku odbrambenu nabavku od SAD".

Ministarstvo odbrane Mađarske, članice NATO od 1999. godine, navelo je da sporazum uključuje kupovinu raketa vazduh-vazduh i zemlja-vazduh.

Premijer Mađarske Viktor Orban prošle godine je otkrio planove vlade da nabavi američko oružje i dodao da je "u toku izgradnja moderne mađarske vojske".

Orbanova vlada od 2015. godine povećava godišnja izdvajanja za odbranu, posle oštrih smanjenja troškova u godinama posle Svetske ekonomske krize iz 2008. godine.

Članice NATO su se 2014. dogovorile da postepeno povećavaju izdvajanja za odbranu, kako bi ona u svakoj zemlji dostigla nivo od dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2024. godine.

U budžetu za 2021. godinu, Mađarska je za odbranu predvidela izdvajanja do 778 milijardi forinti (oko 2,25 milijardi evra), što je oko 1,66 odsto BDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: