Vesti -

Jedan od najbogatijih privrednika u BiH napušta Banjalučku berzu

Nakon što je u potpunosti preuzeo akcije preduzeća Nova Sirovina, biznismen iz Prnjavora Drago Malinović odlučio je da ovo preduzeće povuče sa Banjalučke berze.

Izvor: Capital/D. Tovilović
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Rawpixel.com
Ilustracija: Shutterstock/Rawpixel.com

Tako će preduzeće koje se bavi prikupljanjem i preradom sekundarnih sirovina u buduće poslovati kao društvo ograničene odgovornosti, a Malinović će biti njegov jedini član sa stopostotnim udelom u vlasništvu.

Kako podseća portal Capital, u oktobru prošle godine sve akcije manjinskih akcionara "Nove sirovine" prenesene su na Malinovića.

Početkom 2022. sproveden je postupak preuzimanja, a na vanrednoj skupštini akcionara u septembru usvojena je odluka o prenosu akcija na kontrolnog akcionara. Za svaku akciju, akcionarima je plaćeno 0,32 KM.

Nova Sirovina je u pretprošloj godini imala prihode od 3,45 miliona maraka i dobit veću od 340.000 KM ostvarenu sa 15 zaposlenih radnika.

To je bio prvi pozitivan rezultat još od 2009. godine. Sve do tada poslovanje je bilo u minusu.

Pored ove firme, Malinović je i vlasnik preduzeća "Komerc – mali" koje posluje u Prnjavoru a kroz koje je stekao i ogromno bogatstvo.

Prihodi ovog preduzeća koje se uglavnom bavi trgovinom građevinskim materijalom mere se u stotinama miliona maraka.

Rekordna godina za ovog biznismena bila je 2021. kada je prijavio promet od nepunih 350 miliona maraka od čega je 5,8 miliona KM bila dobit. Zapošljavao je 46 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.