Na proleće kreće gradnja auto-puta između Beograda i Sarajeva - problem uređenje BiH

Na proleće počinje izgradnja auto-puta Sarajevo - Beograd, kaže ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović.

Izvor: Dnevni avaz
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, rasica
Ilustracija: Depositphotos, rasica

Ipak, on je u intervjuu za Dnevni avaz otkrio i brojne probleme kad je reč o deonicama koje spajaju Beograd, Tuzlu i Sarajevo.

"Ponovo imamo problem koji je u vezi sa uređenjem BiH i načinom funkcionisanja. Ovo je auto-put koji ide od Kuzmina, Rače, Bijeljine, Brčkog, a onda imamo problem spajanja s Tuzlom i Sarajevom. Ova trasa, koja ide od Rače preko Bijeljine, Brčkog i prema Vukosavlju, u dobroj je realizaciji. Drugi deo trase, prema Brčkom, isto tako se radi eksproprijacija i definisana je trasa kao i od Brčkog do Vukosavlja. Dakle, na ovom delu puta mi ćemo imati rešene imovinsko-pravne odnose već početkom sledeće godine i biće i raspisan konkurs. Na proleće počinje izgradnja puta koji ide od Rače prema Bijeljini", kazao je Mitrović.

Na pitanje šta se dešava na deonicama auto-puta koje idu prema Tuzli i Sarajevu, sagovornik Dnevnog avaza istakao je da, što se tiče Sarajeva - postoje različite ideje.

"Postoji ideja da se od Tuzle radi autoput ili brzi pu prema Brčkom koji bi spojio Tuzlu s autoputem Sarajevo - Beograd. Druga varijanta bi išla od Tuzle prema Žepču i opet bi ga spojila na Koridor 5C. Što se tiče drugog dela, a od Sarajeva prema Vardištu, delimično je ta trasa definisana, ali ipak nije dovoljno urađeno. Problem su sredstva i samo definisanje trase", naveo je on.

Upitan može li se na kraju desiti da će se Republika Srpska spojiti sa Srbijom, a da će deo kroz FBiH čekati na realizaciju ili će ostati samo kao ideja na papiru, ministar je poručio da on to "ne bi razdvajao".

"Jednako mi je bitno spojiti Beograd s Banjom Lukom, ali i sa Sarajevom. Nažalost, u ovom trenutku ne postoji inicijativa od Federacije oko izgradnje ovog dela autoputa od Sarajeva prema Vardištu. Postoji zastoj, u ovom trenutku sigurno u radovima prednjači RS", ocenio je.

Mini-Šengen

Komentarišući temu jedinstvenog tržišta zapadnog Balkana, Mitrović je kazao da ova inicijativa podrazumeva ekonomski razvoj.

"Potpisivanje dokumenata u Sofiji podrazumeva slobodan protok roba, usluga, ljudi i kapitala. Isto tako, “mali Šengen” podrazumeva prilagođavanje propisima EU, a kako bismo imali pripremljenu zakonsku regulativu za članstvo u EU. Interes je ovo zemalja zapadnog Balkana, jer nas ovo povezuje s Evropom. Ovo bi trebalo značiti da se svi građani zemalja zapadnog Balkana jednako tretiraju na tržištima rada svih regionalnih država. Mali smo pojedinačno i postoji potreba za kapitalom. Protok roba će doprineti jačanju ekonomije", zaključio je on.

strana 1 od 54 idi na stranu