Komšije imaju milijarde koje ne mogu da iskoriste u korona krizi

Banjaluka -- Vladine institucije, javna i državna preduzeća u Republici Srpskoj imaju u bankama depozite "teške" milijardu maraka.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, VitalikRadko
Foto: Depositphotos, VitalikRadko

Ipak, to su, skoro u potpunosti namenska sredstva koja su već "potrošena" i ne mogu se iskoristiti u kriznim i nepredviđenim okolnostima, kao što je trenutna pandemija koronavirusa.

U prvom polugodištu ove godine zabeležen je pad depozita kod građana, privatnih preduzeća, nebankarskih finansijskih institucija, pa čak i kod banaka, a sve zbog toga što su manje štedeli ili su povlačili štednju da bi preživeli korona krizu.

Međutim, to nije slučaj kod državnih institucija i preduzeća, gde su depoziti rasli.

Depoziti vladinih institucija rasli su u prvoj polovini godine u odnosu na kraj 2019. i to za 71,6 miliona KM ili 11 odsto. Na kraju juna na računima u bankama državne institucije imale su više od 722,4 miliona maraka ( oko 369 miliona evra)

Nešto manji, ali ipak rast, imali su depoziti javnih i državnih preduzeća koji su povećani za 12,3 miliona KM ili četiri odsto i zaključno sa junom iznosili su 286,4 miliona maraka.

O korišćenju državnih depozita razmišljalo se i u Vladi Srpske tokom kreiranja mjera za suzbijanje posledica pandemije koronavirusa, ali je, prema saznanjima portala Capital, procenjeno da je svega oko pet odsto depozita raspoloživo, što je mali iznos za ozbiljniju pomoć.

Ideja da državne institucije ili preduzeća kupe obveznice RS ili lokalnih zajednica i na taj način oslobode deo novca pala je u vodu jer su depoziti imali mnogo namenskih i ročnih ograničenja.

Jednostavnije rečeno, taj državni novac je već "potrošen", odnosno namenjen je plaćanju dugova, rata kredita ili eventualno za neki od planiranih projekata.

Ekonomista Predrag Duduković iz Udruženja ekonomista RS SWOT kaže za portal Capital da državne institucije i preduzeća imaju depozite koji se mogu koristiti samo za određene svrhe, najčešće za plaćanje obaveza.

"Ako vam zafali novca, ne može se taj depozit uzeti, on je namenski i može se potrošiti samo za ono za šta je namenjen, a ne za probleme u budžetu. Ono što preostaje institucijama, kada im treba novca, je da se zadužuju na neki od dostupnih načina", istakao je Duduković.

strana 1 od 47 idi na stranu