Pogledajte kako će izgledati tunel kod Zenice vredan 60 miliona evra VIDEO

Zenica -- Ceremonija početka radova na probijanju tunelu Zenica zakazana je za ponedeljak 9. decembar u 12 sati na gradilištu tunela Zenica u mesto Ponirak.

Izvor: nezavisne.com
Podeli
Foto: Ilustracija, Epa, Riccardo Dalle Luche
Foto: Ilustracija, Epa, Riccardo Dalle Luche

Kako je najavljeno, na svečanosti povodom početka radova na izgradnji tunela Zenica obratiće se direktor JP "Autoceste FBiH" Adnan Terzić, ministar saobraćaja i komunikacija FBiH Denis Lasić, kao i predsednik FBiH Marinko Čavara.

Ugovor za izgradnju auto-puta na poddeonici Ponirak – Vraca potpisan je 1. avgusta 2019. godine sa domaćom kompanijom Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo, prenose Nezavisne novine.

Na ovoj poddeonici najznačajniji je objekat tunel Zenica dužine 2.475 leva cev i 2.420 metara desna cev, prenosi Radiosarajevo.ba.

Vrednost ugovora za izgradnju tunela Zenica iznosi 59.408.825,00 evra bez PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicione banke (EIB) u visini 50 miliona evra i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od devet miliona evra u okviru Agende za povezivanje preko investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Tunel će skratiti put Zenica – Žepče za 5 kilometara, a u sklopu njega će se graditi i hidrotehnički objekat za regulaciju potoka Ponirak.

Takođe, u sklopu Agende za povezivanje preko investicionog okvira za Zapadni Balkan dodeljena su sredstva i za poddeonicu Tunel Zenica – Donja Gračanica, a sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 12 miliona evra.

Izgradnjom ovih deonica biće omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje turističke rute BiH i unapređenje trgovinskih tokova između zemalja regiona što će pozitivno uticati na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Projekti predstavljaju važan korak ka integraciji regiona Zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja koju je Evropska unija pokrenula 2015. godine i u skladu je sa Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan.

strana 1 od 67 idi na stranu