Alarmantno: Gašenje moćnog giganta uništiće još mnoge firme u državama bivše SFRJ

Do gašenja proizvodnje u Aluminiju došlo je u noći s 9. na 10. jula, kada je mostarska kompanija isključena s napajanja električne energije zbog dugovanja.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Ilustracija FOTO:  FOTO EPA, JALIL REZAYEE
Ilustracija FOTO: FOTO EPA, JALIL REZAYEE

PROČITAJTE JOŠ:

Razočarani radnici Čovića gađali flašicama i uzvikivali "lopove, lopove" Drama u zatvorenom gigantu: Ratoborni radnici uvredama dočekali direktore i političare

Rukovodstvo fabrike je tada najavilo pokretanje stečaja.

Slom mostarskog industrijskog diva Aluminija ima sve više implikacija, kako na privredu Bosne i Hercegovine tako i u Hrvatskoj.

Tako su se oglasili i iz luke u Pločama da će se gašenje proizvodnje u Aluminiju značajno odraziti na njeno poslovanje, s obzirom na to da je 50 posto njihovih prošlogodišnjih prihoda bilo vezano uz Aluminij.

Luka Ploče navodi da ih je tokom četvrtka mostarska tvornica izvestila da nije više u mogućnosti da ispunjava svoje ugovorne obveze. Pojašnjavaju kako je ukupna količina robe pretovarene prošle godine u luci koja je vezana uz Aluminij iznosila 233 hiljade tona.

Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini, s oko 900 radnika i godišnjim prometom od 320 miliona konvertibilnih maraka, odnosno 160 miliona evra. Po 44 odsto udela u kompaniji imaju Federacija BiH i radnici, dok je Hrvatska suvlasnik s 12 odsto udela.

U hrvatskoj Vladi, ističu ministri Zdravko Marić i Darko Horvat, još nemaju sve relevantne informacije da bi mogli da komentarišu slučaj.

Ali, zato u Mostaru radnici i građani smatraju da znaju ko su glavni krivci za stečaj, pa su protestovali ispred zgrade HDZ-a BiH.

strana 1 od 55 idi na stranu