Šta sve škripi na Zapadnom Balkanu

Stope nezaposlenosti u zemljama Zapadnog Balkana među najvišim su u Evropi, upozorava se u novom radnom dokumentu Međunarodnog monetarnog fonda.

Region

Izvor: B92

Petak, 31.01.2014.

10:19

Default images

Kada je reč o Srbiji, u dokumentu se navodi da treba da izmeni formulu za isplatu otpremnina, reformiše sistem socijalne zaštite i smanji opterećenja rada porezima i doprinosima, kao in da izmeni minimalne zarade, preneo je danas Euraktiv Srbija.

Dugotrajno loše stanje tržišta rada u regionu ima strukturne korene - institucionalno uređenje, troškove rada i, posebno, nedovršenu tranziciju, ukazuju analitičari i daju preporuke za podsticanje otvaranja radnih mesta.

U dokumentu, koji nužno ne odražava zvaničan stav MMF, analizirano je loše stanje tržišta rada u zemljama Zapadnog Balkana u poređenju sa stanjem u novim članicama Evropske unije (koje su u EU ušle 2004.) i naprednim evropskim ekonomijama.

Uočene su brojne sličnosti u uslovima i razvoju tržišta rada u zemljama Zapadnog Balkana i situacija na tim tržištima je generalno gora nego u većini ostalih evropskih zemalja.

Jedan od problema je veoma mala stopa zaposlenosti. Naime, procenat zaposlenih u ukupnoj radno sposobnoj populaciji u 2012. je na Zapadnom Balkanu bio 46% prema 64% u zemljama zone evra i 63% među novim članicama EU.

Stope nezaposlenosti mladih i stope dugotrajno nezaposlenih u balkanskim zemljama takođe su među najvišim u Evropi, ističe se u dokumentu "Podsticanje rasta zaposlenosti na Zapadnom Balkanu".

Ocenjuje se da su loše performanse tržišta rada u balkanskim zemljama ključni društveni problem koji potkopava ekonomski rast na srednji i dugi rok predstavljajući istovremeno vodeći izazov za kreatore politike.

Konačno, visoke stope nezaposlenosti predstavljaju teret za javne finansije u vidu većih socijalnih beneficija za nezaposlene i mogu da podriju socijalnu koheziju, preneo je Euraktiv Srbija ocenu iz dokumenta.

Visoke stope nezaposlenosti morile su inače balkanske zemlje i u godinama privrednog "buma" početkom ovog veka.

U dokumentu se podseća da su zemlje Zapadnog Balkana beležile visoke stope nezaposlenosti i između 2004. i 2008. godine, kada su imale realan rast bruto domaćeg proizvoda od 5,5% godšnje u proseku.

Zemljama Zapadnog Balkana savetuje se da na široke probleme na tržištu rada odgovore isto tako širokim rešenjima, jer fokusiranje na jedan problem neće doneti osetniji uspeh, i ističe da reforme moraju da se održe da bi donele značajnije poboljšanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: