CG: Ne strepimo od Olega Deripaske

Crnogorski ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, izjavio je da ta država ne strepi od najavljene tužbe ruske En plus grupe "teške" 93 miliona evra u vezi sa KAP

Region

Izvor: B92

Petak, 29.11.2013.

16:08

Default images

On je naveo da je u čitavom poslu oštećena crnogorska, a ne ruska strana.

"Mi smo čvrsto uvereni da se Vlada Crne Gore nije ni na koji način ogrešila o prava ruskog investitora. Ono što mi verujemo jeste da smo, u konkretnom slučaju, mi oštećena strana i zato mislim da ćemo na arbitraži, ukoliko do nje dođe, uspeti da taj stav odbranimo", kaže Kavarić.

On je dodao da najava tužbe kompanije, čiji je vlasnik ruski biznismen Oleg Deripaska, nije nova stvar, jer je ona, kako je naveo, najavljivana u više navrata.

Ruska En plus grupa najavila je da će protiv Vlade Crne Gore podneti tužbu arbitražnom sudu u Frankfurtu, za zahtevom za obeštećenje u iznosu od 93 miliona evra, zbog neispunjenih obećanja i izgubljenog profita u poslu sa KAP-om.

Kako se navodi, tužbu priprema bivši izvršni direktor KAP-a, Jurij Mojsijev, zbog štete koju je En plus grupa pretrpela uvođenjem stečaja u KAP, bez saglasnosti ruske kompanije.

Stečaj u podgoričkom kombinatu je uveden sredinom jula, čime je ruska strana izgubila pravo upravljanja fabrikom, ali su aktivirane sve garancije za kredite KAP-a, koje su pale na teret budžeta Crne Gore.

To nije prva tužba koju En plus grupa podnosi protiv crnogorske vlade. Dve godine nakon privatizacije, koja je završena krajem 2005. godine, En plus grupa je tužila Vladu Crne Gore arbitražnom sudu u Frankfurtu tražeći 300 miliona evra odštete zbog lažno prikazane vrednosti KAP-a i dokumenata u procesu privatizacije.

Vlada Crne Gore podnela je tada kontratužbu, a se sve završilo potpisivanjem memoranduma 2009. godine, kojim je crnogorska vlada preuzela polovinu ruskih akcija u KAP-u u zamenu za 130 miliona evra garancija za kredite, produžetak subvencija za električnu energiju i odustajanje od naplate poreskog duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: