Prošla setva, Arapi nisu ni orali/VIDEO

Iako u selu Obrovac ima preko 3.000 hektara državne zemlje poljoprivrednici ne mogu da licitiraju zbog ugvora za kompanijom Al Ravafved iz UAE.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 16.04.2016.

16:08

Prošla setva, Arapi nisu ni orali/VIDEO
Foto: Freeimages.com

Mladi poljoprivrednici nisu kivni na to što stranci obrađuju zemlju, njima smeta što ne postižu one prinose o kojima se pisalo u medijima, ali i to što se lokalna samouprava ili Vlada nije izborila za to da im ostane bar 1.000 hektara zemlje.

Uskoro bi na selo Obrovac mogao da se stavi katanac, iako vrvi od mladih ratara, korist jačih je prevagnula, kažu.

Kažu takođe da im je oteto pravo da licitiraju zemlju koja je godinama unazad hranila njihove porodice.

Na hiljade hektara najplodnije državne zemlje obrađuju stranci. Odlukom države, zemlja je data u zakup kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na 40 godina. Time je urušena poslednja nada ovim mladim ljudima da nastave ovde život.

Ipak, problem ide i dalje - nepregledna polja nisu pripremljena za obradu, iako je rok za to odavno prošao. Prošlo je vreme setve, a zemljište nije ni poorano.

Zašto misle da je njihova budućnost tužna pogledajte u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: