Srpski ministri u Turskoj: Sve ispunjavamo, traže više

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će sa turskim kolegama razgovarati o kvotama za izvoz goveđeg mesa i suncokretovog ulja u Tursku u 2019.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2018.

11:27

Srpski ministri u Turskoj: Sve ispunjavamo, traže više
Foto: Thinkstock

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da će sutra na razgovorima u Ankari težiti povećanju izvoza, dodajući da očekuje da do sredine novembra potupno bude ispunjena postojeća kvota za izvoz goveđeg mesa u Tursku.

Turska je krajem prošle godine po Sporazumu o slobodnoj trgovini, odobrila uvoz iz Srbije 5.000 tona junetine.

"Sutra idemo da razgovaramo o kvotama za 2019. godinu. Gledaćemo da to povećamo, jer imamo kapacitete. Moraćemo dosta da poradimo na reproduktivnom materijalu da imamo što više sirovinske baze", kazao je Nedimović.

On je rekao da očekuje da u septembru ili oktobru krene izvoz suncokretovog ulja iz Srbije u Tursku po bescarinskom režimu.

"Ugovorili smo da 45.000 tona može da ide u Tursku po bescarinskom režimu. Očekujem da to krene u septembru ili oktobru. Sutra ćemo sve to da dogovorimo", rekao je Nedimović, koji u Tursku putuje sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Nedimović je kazao da će biti goveđeg mesa i za domaće tržište, ali da se mora voditi računa o povećanju stočnog fonda u oblasti govedarstva. "Imamo neverovatan potencijal i sva istrživanja kažu da će tržište goveđeg mesa da raste", rekao je on i dodao da je primljen i poziv iz Izraela za razgovor o izvozu u tu zemlju.

Dodao je i da uprkos ekstremnoj sezoni za poljoprivrednike zbog mnogo kišnih dana žitarice nisu stradale. “Žetva pšenice je završena pre 10, 15 dana, a prinosi su dobri, premda je kvalitet bio slabiji u nekim delovima zemlje. Za izvoz ostaje oko dva miliona tona pšenice", rekao je Nedinović.

Govoreći o Nacionalnom programu ruralnog razvoja koji je u ponedeljak usvojila Vlada Srbije, Nedimović je kazao da on sadrži projekcije za ovu, 2019. i 2020. godinu kako bi poljoprivrednici znali šta će se narednih godina subvencionisati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: