Nemački Tenis neće ugroziti stočare

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da ulaganje kompanije Tenis u gajenje svinja u Srbiji neće ugroziti domaće proizvođače.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

17:42

Default images

"Smatrama da je to pozitivna investicija i da će ona da pomogne jednom broju individualnih proizvođača da uposle svoje proizvodne kapacitete", rekla je ministarka novinarima, podsećajući da je u realizaciji projekta najavljeno direktno ili indirektno upošljavanje oko 8.000 ljudi.

Bogosavljević Bošković je kazala da sa detaljima projekta nije upoznata, ali je istakla kako očekuje da će brzo biti poznati i da će realizacija investicije brzo početi.

Prema njenim rečima, stanje stočarstva u Srbiji je takvo da zahteva velika ulaganja i sistemski pristup rešavanju problema, kako bi se zaustavilo smanjenje stočnog fonda i stvorili optimalni uslovi za oporavak i postepeni rast proizvodnje mesa, mleka i drugih proizvoda životinjskog porekla.

"Srbija danas proizvodi oko 3,6 miliona svinja godišnje, što je milion komada manje nego pre deset godina", rekla je ona.

Nemačka mesna industrija Tenis objavila je pre nekoliko dana, nakon susreta premijera Srbije Aleksandra Vučića sa vlasnikom te kompanije Klemensom Tenisom, da je zainteresovana da ulaže u otvaranje pogona u Srbiji i gajenje svinja u vrednosti od 200 miliona evra.

Investicija kompanije Tenis, kako je rečeno nakon susreta proteklog vikenda u Nemačkoj, mogla bi da za dve godine obezbedi proizvodnju oko milion grla svinja.

Tenisova fabrika pocela je kao porodični biznis, a danas zapošljava 8.000 radnika.

Kroz pogone mesne industrije Tenis godišnje prođe 17 miliona svinja, od čega se polovina izveze. Kompanija ima obrt od 5,6 milijardi evra, po čemu je na prvom mestu u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: