BG: Mamama 20.000 RSD umesto 50.000

U Beogradu od petka, 25. aprila, važi nova Odluka o oblicima zaštite porodilja, kojom je naknada za prvo dete smanjena sa 50.000 na 20.000 dinara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.04.2014.

13:16

Default images

“Stupanjem na snagu ove odluke 25. aprila 2014, utvrđeni su oblici zaštite: Pravo na jednokratno novčano davanje ima nezaposlena porodilja za svako dete rođeno u jednom porođaju u iznosu od 20.000 dinara, bez obzira na broj prethodno rođene dece”, navedeno je na sajtu grada.

Naknada je smanjena i za zaposlene porodilje, pa one koje su do juče od grada dobijale 25.000, sada će imati naknadu od 10.000 dinara.

" Zbog konsolidacije sredstava u budžetu i trenutnih mogućnosti sada je prosto takva situacija. Ovo su neminovne mere štednje. Gradonačelnik će sve to objasniti početkom sledeće nedelje", kaže izvor lista iz Skupštine grada.

Na sajtu grada Beograda www.beograd.rs, trudnice i porodilje mogu da pronađu informaciju koja dokumenta su im potrebna za dobijanje naknade.

“Očajna sam, naknadu su smanjili za više 50 odsto i traže još papira“, ispričala je za Blic Marijana Bozar Nešković koja je nedavno postala majka, a kako nema primanja, računala je na pomoć grada.

"Tek što sam skupila sva dokumenta, rekli su mi da to nije dovoljno. U petak sam, srećna što imam sve papire, otišla u Gradsku upravu. Ostala sam zatečena. Rekli su mi da nemam sva potrebna dokumenta jer je stupio na snagu novi zakon i potrebno je još papira", žali se Marijana.

I naknada za nezaposlene, ali i za zaposlene porodilje je smanjena.

"Osim dodatne dokumentacije, pročitala sam da naknada za prvo dete ne iznosi 50.000 kao što je bilo do sada, već 20.000 dinara i da je to iznos za svako dete, bilo koje da je po redu. Sada traže venčani list, a za one koji nisu u braku potvrdu o tome, kao i primanja supruga ili partnera ako je zaposlen", kaže Marijana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: