"Trajal oštećen za milione evra"

Bivši komercijalni direktor tvrdi da je kruševačka kompanija Trajal oštećena za više desetina miliona evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2013.

15:40

Default images

Bivši komercijalni direktor "Trajal korporacije" Ivan Spasojević, izjavio je danas da je Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal pre godinu i po podneo prijavu protiv odgovornih u "Trajalu" i državnim institucijama zbog brojnih zloupotreba.

Spasojević tvrdi da je ta kruševačka kompanija oštećena za više desetina miliona evra, ali da do danas nema nikakvu povratnu infomaciju.

Spasojević je na mesto komercijalnog direktora "Trajala" došao u maju 2011. godine, a povukao se nekoliko meseci kasnije, kada je, kako je rekao, "video šta se dešava".

Novinarima se obratio kao predsednik Odbora za ekonomiju kruševačkog odbora Demokratske stranke, kazavši da danas u "Trajalu" radi kao referent, te da je prijavu podneo kao građanin.

"Prijava je podneta 21. juna 2012. godine protiv odgovornih u 'Trajal korporaciji', u Ministarstvu privrede i Agenciji za privatizaciju", kazao je Spasojević.

Kako je objasnio, prijava obuhvata 26 načina na koje je od privatizacije iznošen novac iz preduzeća, sa delom dokumentacije do koje je uspeo da dođe, brojevima faktura, kalkulacijama, imenima referenata, šofera, kurira.

"Trajal" je u novembru 2006. prodat bugarskoj kompaniji "Brikel", a jedan od načina na koji je fabrika oštećena prema rečima Spasojevića je u načinu poslovanja sa firmom sa Kosova kojoj su se gume, koje u izvozu koštaju najmanje 150 evra, prodavale po 100 evra, a razlika se uzima u ruke.

On je podsetio i da je "Brikel" kupio još 12 preduzeća u Srbiji, te da je u svima privatizacija raskinuta.

"Odmah po privatizaciji preduzeća osnovano je mnogo preduzeća koji su zajedno sa ovim privatizovanim radila kao jedno. 'Trajal' se kod banaka zaduživao za desetine miliona evra, a novac je odlazio tim preduzećima bez ikakvog dužničko poverilačkog odnosa", precizirao je Spasojevih.

Dodao je i da od preduzeća "Detonit Bučje" iz Makedonije, čiji je vlasnik "Trajal", i u kome je mesečno čista zarada više od 100.000 evra, od trenutka privatizacije, ni dinar nije ušao u Korporaciju niti iko ima uvid šta se tamo dešava.

"Da stvar bude još gora 'Brikel' je prodao Detonit, verovatno nekoj svojoj firmi, ali je Agencija za privatizaciju umesto da raskine ugovor, dozvolila da se ta transakcija vrati u prethodno stanje", naglasio je.

Spasojevićeva procena je da je samo zbog toga "Trajal" izgubio pet do sedam miliona evra, a da je ukupno reč o desetinama miliona evra za koje je ta kruševačka fabrika oštećena.

On je kao nelogičan ocenio postupak države, koja je krajem 2011. praktično kupila deset odsto "Trajala", jer je pretvorila njegov dug od 26 miliona evra u ulog države.

"Od podnosenja moje prijave prošlo je godinu i po dana i još uvek nema reakcije. Ukoliko država nije znala, a siguran sam da jeste šta se događalo pre ovoga, od tog trenutka snosi direktnu krivicu za sudbinu 1.700 radnika i njihovih porodica", naveo je Spasojević.

Povodom Spasojevićevih tvrdnji direkcija "Trajal korporacije" oglasila se saopštenjem u kome je navedeno da se i na kraju ove godine obnavljaju ugovori sa kupcima, zarade zaposlenima isplaćuju sa minimalnim zakašnjenjem, te da preduzeće, poput mnogih u Srbiji, ima problem sa nelikvidnošću, odnosno nedostatkom obrtnih sredstava.

"Trajal" je bugarskoj kompaniji "Brikel" prodat u novembru 2006. godine za 12,5 miliona evra uz obavezne investicije od oko 25 miliona evra. Deo preduzeća, Fabrika autoguma je krajem 2011. godine prodata američkoj kompaniji "Kuper tajer' za oko 13 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: