Premijerka Francuske nudi ublažavanje reforme penzionog sistema

Premijerka Francuske Elizabet Born ponudila je mogućnost da se ublaži planirana reforma penzionog sistema.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 05.02.2023.

09:07

Premijerka Francuske nudi ublažavanje reforme penzionog sistema
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Predlog je da se odobri raniji odlazak u penziju svima koji su zaposlili pre nego što su napunili 22 godine.

Kako se navodi u izveštaju Rojtersa, premijerka Born odlučila se na ovaj korak kako bi u parlamentu pridobila podršku konzervativaca za najavljenu reformu, kojom administracija predsednika Emanuela Makrona želi da produžiti radni staž i podigne starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62, na 64 godina starosti.

Međutim, s obzirom da je Makronova politička stranka prošle godine izgubila većinu u parlamentu Francuske, vladi su potrebni glasovi konzervativnih republikanaca za usvajanje ove nepopularne reforme.

Najavljeno je da bi radnicima koji su počeli da rade pre 22. godine bilo dozvoljeno da se pezionišu ranije, ali Bornova je izjavila da je otvorena i za dodatne predloge konzervativaca.

"Dozvolićemo da se sa 63 godine starosti penzionišu oni koji su počeli svoj radni vek pre 22 godine", rekla je Bornova u današnjem intervjuu za nedeljnik "Žournal di dimanš" i potvrdila da će se ta izmena odnositi na oko 30.000 ljudi.

Ona je ukazala da će to koštati državu više od milijardu evra godišnje, što prema njenim rečima, znači da je neophodno da se pronađe pouzdan izvor za finansiranje ove mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: