Mali: "Cilj – plate od 1.000 i penzije od 500 evra do 2026. godine"

Ministar finansija Siniša Mali govorio je o globalnim dešavanjima koja se odražavaju i na našu zemlju.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2022.

11:13

Mali:
Foto: Ministarstvo finansija

On jr takođe otkrio i da li je zadovoljan rezultatima Ministarstva na čijem je čelu, da li ga je iznenadio rezultat glasanja u Beogradu, gde sad treba građani koji imaju ušteđevinu da ulažu novac…

Mali je otkrio i da li Srbija ima snage i mogućnosti da se izbori sa svim izazovima, kao i o državnoj pomoći.

Ministar je u intervjuu za Objektiv najpre rekao da li je zadovoljan rezultatima Ministarstva finansija.

"Prezadovoljan sam postignutim rezultatima, jer smo pokrenuli talas investicija i od zemlje na ivici bankrota napravili državu koja je četiri godine zaredom imala suficit u budžetu. Zahvaljujući tome, mi smo pandemiju dočekali spremni, uspeli smo da očuvamo makroekonomsku stabilnost i da u dve godine pandemije budemo najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Istovremeno smo građane i privredu pomogli sa tri paketa ekonomske podrške", rekao je Mali. Podsetio je da su pokrenuti veliki i važni projekti, pa je tako u toku modernizacija i transformacija Poreske uprave i unapređenje celokupnog fiskalnog sistema, koji podrazumeva novi model e-fiskalizacije i e-faktura.

"To znači sistemsku promenu u načinu funkcionisanja fiskalnog sistema. Uvođenje novog modela e-fiskalizacije i e-faktura će privredi značajno olakšati rad i pomoći u borbi protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije. Takođe, imali smo obimnu zakonodavnu aktivnost i usvojeni su neki sistemski zakoni, poput Zakona o fiskalizaciji, Zakona o elektronskom fakturisanju, Zakona o tržištu kapitala, Zakona o digitalnoj imovini…", dodao je Mali.

On je podsetio da je Srbija u septembru postala prva zemlja u regionu i jedina evropska zemlja van EU koja je emitovala zelene obveznice, namenjene isključivo za finansiranje ekološki prihvatljivih projekata.

"Osim toga, obveznice Republike Srbije zvanično su uključene u Džej-Pi Morgan indeks državnih obveznica zemalja u razvoju, što je još jedna potvrda vrednosti i kvaliteta srpskih obveznica na svetskom tržištu. Uspostavljen je sistem za centralizovan obračun primanja – ISKRA, kojim će se u potpunosti uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, zatim uspostavljene su olakšice za početnike u biznisu, a godinama unazad smanjujemo i poresko opterećenje na zarade", rekao je ministar.

Kako je kazao, u januaru prošle godine je uspešno završen i savetodavni aranžman sa MMF, a potom započet i nov, takođe savetodavnog karaktera.

"Naravno da stalno postavljamo nove ciljeve i borimo se da ih ostvarimo. Setite se samo najave da će prosečna plata biti 500 evra. Tu cifru smo odavno prešli, a novi cilj je da do 2026. godine prosečna plata bude 1.000, a prosečna penzija oko 500 evra. Raduje me i činjenica što je u ovom trenutku javni dug pod kontrolom, stabilan i na nivou od 52,3 odsto, što je daleko od granice koju propisuje Mastriht", istakao je Mali.

Mali se osvrnuo i na ključne kapitalne projekte za ovu godinu.

"Realizacija svih započetih projekata je u punom jeku. To su, na primer, Moravski koridor, Preljina–Požega, obilaznica oko Beograda, brza pruga Beograd – Novi Sad je puštena, a deo do Subotice se sada radi, kao i nastavak do Segedina, zatim Ruma–Šabac–Loznica se takođe radi. Od početka ove godine završeno je i Dedinje 2, zatim Klinički centar Srbije… Podsetiću vas i da je počela izgradnja metroa u Beogradu, na šta se čekalo decenijama. Svetska kriza nas nije sprečila da nastavimo sa predanim radom, jer smo u potpunosti opredeljeni da unapređujemo uslove života u Srbiji. Uostalom, građevinska industrija zapošljava ljude i podiže naš BDP", rekao je ministar finansija.

Mali je upitan i o tome gde bi građani mogli da sada ulože novac.

"Na ovo pitanje je teško dati pravi odgovor jer se tu nameće više dilema: koliko novca je potencijalni ulagač spreman da izdvoji, koliki je stepen rizika, kolika je ročnost. Treba imati na umu da je u vremenima krize veoma teško dati pravi savet, jer postoje mnogi rizici, poput kretanja kursa i inflacije, što uvek treba imati na umu. Zato sam stanovišta da treba razmišljati u pravcu diversifikacije ulaganja. Kada je u pitanju investiranje u našoj zemlji, naglasio bih da u Srbiji postoji odličan sistem upravljanja u kriznim situacijama, što smo i dokazali, ponašajući se odgovorno i brinući se i o građanima i o privredi", istakao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: