Osnivač hedž fonda upozorava: Dolar gubi ulogu rezervne svetske valute

Decenijska pozicija dolara kao rezervne svetske valute ugrožena je merama SAD za pomoć privredi zbog pandemije, kaže Rej Dalio, osnivač hedž fonda Bridžvoter.

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2020.

08:30

Osnivač hedž fonda upozorava: Dolar gubi ulogu rezervne svetske valute
Foto: Depositphotos, Anton_Petrus

Dok su zlato i akcije povećali vrednost usled bilionskih finansijskih injekcija, takva pomoć potiskuje američku valutu i povećava verovatnoću da SAD odu predaleko u davanju državnih subvencija, rekao je Dalio za Blumberg televiziju.

Naime, Blumbergov indeks dolara pao je 10 procenata od najviše vrednosti u martu jer su investitori reagovali na pandemiju i pokušaje centralne banke (FED) i vlade SAD da spreče ekonomski pad.

Sve najvažnije svetske valute ojačale su u odnosu na dolar, kao i zlato, srebro i platina.

Dalio je još u julu rekao da bi investitori trebalo da se opredele za akcije i zlato umesto obveznica jer one daju negativan povraćaj na kapital a centralne banke će štampati još novca, podseća američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: