"Treba nam PDV za bitkoin, nije klasična valuta"

Vlade bi trebalo da regulišu i oporezuju bitkoin, poručio je visoki funkcioner Evropske centralne banke (ECB).

Izvor: B92

Sreda, 03.01.2018.

15:52

Foto: Tanjug/AP/Kin Cheung

On je istakao da je ta kriptovaluta predmet špekulacija i alat za pranje novca.

"Trebalo bi primenjivati osnovno pravilo koje vredi za sve ostale finansijske transakcije - svi učesnici trebalo bi da objave svoj identitet", naglasio je u razgovoru za nemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung član upravnog veća ECB-a i guverner austrijske centralne banke Evald Novotni.

"Treba nam PDV za bitkoin budući da nije reč o klasičnoj valuti", pojasnio je.

Njegova poruka nadovezuje se na slične ocene ostalih funkcionera ECB koji spektakularni uzlet vrednosti bitkoina smatraju balonom a ne znakom da bi digitalna valuta u određenom trenutku mogla početi da konkuriše evru.

"Digitalno zlato" ipak zadaje glavobolju centralnim bankama jer "peračima novca" omogućuje zaobilaženje sve strožih propisa koji vrede za tradicionalni finansijski sistem.

"Ne može se dopustiti da mi odlučimo da više nećemo štampati novčanice od 500 evra kako bismo suzbili pranje novca i da uvedemo stroge propise za svaku štednu zadrugu, koliko god malena ona bila, a da onda moramo gledati kako ljudi bitkoinom mirno peru novac širom sveta", naglasio je funkcioner ECB-a.

Bitkoin je možda najpoznatija i najpopularnija virtualna valuta čija je vrednost u poslednje vreme naglo poskočila, s oko 1.000 dolara pre godinu dana na prošlomesečnih 19.500 dolara, da bi se u poslednje vreme ipak spustila nakon niza upozorenja vlada i analitičara o rizicima i oscilacijama povezanim s kriptovalutama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: