Ko će kod nas zadovoljno trljati ruke i u 2022? "Velika potražnja, očigledno imamo dosta novca"

Ulazimo li u Novu godinu sa postojećim ili novim cenama nekretnina? Kakav nas trend očekuje? Koliko se dosadašnja kupovina nekretnina isplatila sadašnjim vlasnicima i hoće li tako biti i u ovoj godini?

Moj kvadrat

Izvor: B92.net, TV Prva

Nedelja, 02.01.2022.

16:45

Ko će kod nas zadovoljno trljati ruke i u 2022?
Ilustracija: Depositphotos, uroszunic

O ovim, ali i drugim pitanjima Televizija Prva razgovarala je sa Katarinom Lazarević, ekspertom za nekretnine.

"Rast cena, izazvala je, pre svega, korona. Ljudi su odlučili da je novac najsigurnije investirati u nekretnine. Nisu ni mogli da pretpostave da će potražnja za nekretninama biti jako velika, a ono što je san svakoga ko ima agenciju za nekretnine i što se događa u poslednje dve godine, jeste da se tržište potpuno otvorilo, ima jako mnogo novih zgrada, a cene u novogradnji povukle su i cene u starogradnji. To ne znači da običan čovek ne može da kupi nekretninu. Banke su nas pratile od početka u svemu, davale su vrlo niske kamatne stope", kaže Lazarevićeva.

Šta donosi 2022: Tržište nekretnina očekuje još veće cene, ali ne na svim lokacijama

Međutim, ona podseća da je odnos između keš kupaca i onih koji kupuju preko kredita i dalje drastičan - mnogo je više onih koji imaju gotov novac.

"Očigledno je da mi imamo dosta novca i na štednji i na računima, preko 80 odsto je keš kupaca", naglasila je.

Trend rasta cena nekretnina, prema njenim rečima, nastaviće se i u ovoj godini.

Kako Srbi kupuju nekretnine: Dominantno u kešu i to u evrima

"Ne postoji nijedan opravdan razlog da cene padnu, jer je građevinski materijal otišao 30 odsto, a potražnja za stanovima je toliko velika...", kaže sagovornica pomenute televizije, ističući da joj se neretno u praksi dešava da ima deset kupaca, a samo jednog prodavca nekretnine.

Mi smo se, dodaje, nažalost približili samom svetskom vrhu po cenama nekretnina.

"Bila je čak i neka međunarodna anketa na kojoj mislim da smo bili treći ili četvrti po cenama. To za Beograd nije realno", ocenjuje.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: