Fokus -

Parkirali ste na pogrešnom mestu i sada je auto oštećen? Postoji način da se greška ne ponovi

Proteklog vikenda, tačnije u noći između subote i nedelje, Srbija je pokrivena snegom koji je izazvao probleme u odvijanju saobraćaja, a mnogima i naneo direktnu štetu na vozilima.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: TANJUG/JADRANKA ILIC
Ilustracija: TANJUG/JADRANKA ILIC

Na automobile su padale grane drveća koje nisu mogle da izdrže težinu mokrog snega, a ponegde su oborena i cela stabla, kao i ledenice i sneg sa krovova. Sve to donelo je muke vozačima oštećenih vozila, kao i pitanje - kako se osigurati protiv takvih slučajeva?

Prve procene osiguravajućih društava pokazuju da je ovakvih slučajeva u prethodnim danima bilo oko čak 850, ali to najverovatnije i nije konačan broj.

Šta treba da uradite ako dođe do nezgode?

"Ukoliko se urušilo stablo ili samo grana sa njega i oštetila vozilo, pozvaćete prvo saobraćajnu policiju da sačini zapisnik, nakon toga 'Gradsko zelenilo', pa ukoliko je nastalu štetu prouzrokovalo stablo koje je u nadležnosti javnog komunalnog preduzeća imate osnova za nadoknadu štete", navode za B92.net sa sajta Osiguranik.com.

Pazite gde parkirate

Od velikog je značaja, dakle, i samo mesto na kom se nalazi vaše vozilo.

"Postoji varijanta naplate oštećenja od državne institucije 'Javnog zelenila', kada je šteta nastala padom drveta na predmetno vozilo, ali samo u slučajevima kada je vozilo bilo uredno parkirano na zvanično i obeleženo parking mesto", napominju naši sagovornici.

Ali u kom roku će šteta biti nadoknađena? U kom obimu? Koliko čekati na donošenje odluke? Da li će popravka biti u ovlašćenom servisu i da li ćete zadržati pravo na garanciju automobila? Ostaju otvorena pitanja.

Kad požar bukne kasno je misliti o osiguranju: Za par "crvenih" glavobolja manje

Takođe, šta sa stablima koja nisu u nadležnosti javnog komunalnog preduzeća? Šta sa ledenicama sa krovova? Ko zna put do nadoknade štete, koliko je trnovit i da li postoji?

Odgovori na sva ova pitanja, prema rečima naših sagovornika, mogu ležati u samo dve reči – kasko osiguranje.

Kako se osigurati?

Postoje stvari na koje ne možemo uticati, ali za adekvatno pokriće se možemo sami pobrinuti ugovaranjem polise osiguranja, pojašnjavaju sa pomenutog sajta koji upravo i nudi takvu mogućnost.

"Pre svega, da bi vozila bila pokrivena osiguranjem, moraju imati kasko polisu osiguranja, a koja u sebi ima pokriven rizik pada ili udara nekog predmeta o osigurano vozilo, pod uslovom da taj predmet nije sastavni deo predmeta osiguranja. U najvećem broju slučaja, ovo pokriće je sadržano u osnovnim rizicima i nije ga potrebno posebno naglašavati", objašnjavaju.

U slučaju oštećenja vozila i njegovih sastavnih delova koji su obuhvaćeni polisom na ovakav način, obaveza osiguranika, odnosno ugovarača osiguranja je da po nastupanju osiguranog slučaja, odmah preduzme sve mere koje su u njegovoj moći kako bi se ograničile štetne posledice nastalog osiguranog slučaja, istovremeno se pridržavajući uputstva dobijenih od osiguravača, a kog je prethodno obavestio o nastanku štetnog događaja.

"Prijavu štetnog događaja klijent može učiniti na dva načina. Ako je oštećeno vozilo u voznom stanju, direktnim dolaskom u osiguravajuću kuću, ili telefonskim pozivom kol-centra osiguravajuće kuće, gde bi se detaljno objasnio nastanak osiguranog slučaja i ugovorio izlazak predstavnika osiguravača na teren", kažu sa navedenog sajta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.