Istražujemo: Kakva rešenja se nude za prelazak na novi sistem fiskalizacije?

Poreska uprava zasad je odobrila 95 softverskih i hardverskih rešenja koja su na raspolaganju poreskim obveznicima za prelazak na novi model fiskalizacije.

Fokus

Izvor: B92.net/Ana Ristoviæ

Sreda, 12.01.2022.

14:30

Istražujemo: Kakva rešenja se nude za prelazak na novi sistem fiskalizacije?
Ilustracija: Andrey Burstein/Shutterstock

B92.net istraživao je šta se to tačno nudi na tržištu.

Tako na primer ponuda Telenora ima tri segmenta.

"Prvo, nudimo sertifikovano tehničko rešenje, e-Kasu najnovije generacije sa Android 10 sistemom. Na uređaju je instaliran kompletan fiskalni softverski paket. Biće obezbeđen i pristup Cloud portalu sa naprednim funkcionalnostima, na kome će se nalaziti i rezervna kopija podataka u slučaju kvara. Takođe, u uređaju će se nalaziti SIM kartica sa neograničenim internet saobraćajem u najboljoj mreži na testu. Drugo, korisnicima nudimo instalaciju opreme i edukaciju na njihovoj lokaciji, a na raspolaganju će imati korisničku i tehničku podršku koja je dostupna 24 sata dnevno širom Srbije. Nudimo i zamenu uređaja u slučaju kvara u roku od 24 časa. Konačno, spremni smo da, bez dodatne naknade, pomognemo korisnicima i oko prikupljanja neophodne dokumentacije za fiskalizaciju, apliciranja za državnu subvenciju i podnošenja zahteva za dobijanje bezbednosnog elementa", navode u toj kompaniji za naš portal.

Iz novosadske firme 2D Soft kažu da su za proces eFiskalizacije do sada akreditovali 5 različitih elemenata i trenutno pripremaju još nekoliko novih elemenata za odobrenje.

"U pitanju je naš softver za ugostiteljtsvo Garson 7 koji je akreditovan kao ESIR, i nekoliko različitih LPFR elemenata koja omogućavaju rad softvera na različitim operativnim sistemima (Windows, Android, Linux) i različitim vrstama Android uređaja. Takođe, u pripremi je i naš novi proizvod Cashbox koji predstavlja moderno rešenje za maloprodaju i koji takođe podržava rad na različitim uređajima i različitim oprativnim sistemima. Naša L-PFR+ rešenja koja su odobrena su dostupna i partnerskim firmama kojima je potrebno pouzdano LPFR rešenje za njihove korisnike", navode i dodaju da je njihova kompanija upravo i poznata po naprednim softverskim rešenjima za ugostiteljstvo i jedni su od najvećih kompanija u regionu koja se bavi ovom vrstom delatnosti.

Ponudu je predstavio i Telekom Srbija.

"Rešenje koje je mts ponudio korisnicima je celokupno i na jednostavan način omogućava usklađenost poslovanja sa novom zakonskom regulativom o fiskalizaciji", kažu.

Ono obuhvata:

• Nove uređaje zasnovane na android tehnologiji (znatno lakša upotreba, smanjuju se troškovi održavanja i servisiranja uređaja…);
• Aplikaciju za izdavanje i fiskalizaciju računa sa QR kodom (uz mogućnost kratkotrajnog rada u offline režimu), koja je u potpunosti usklađena sa zakonom, sve vreme trajanja usluge;
• Praćenje prometa u realnom vremenu;
• Brzu i pouzdanu internet vezu ka Poreskoj upravi;
• Mogućnost aktivacije modula za prihvat svih magnetnih, kontaktnih i beskontaktnih platnih kartica bez dodatnog uređaja uz kase Saturn 100 i N90 PRO;
• Obezbeđenu instalaciju i edukaciju na zahtev korisnika;
• Podršku 24/7 sa mrežom servisera koja pokriva celu teritoriju Republike Srbije.

Aplikacija za izdavanje i fiskalizaciju računa uključuje:

• Praćenje smenskog rada;
• Upravljanje narudžbinama i stolovima za ugostiteljstvo;
• Robno poslovanje (vođenje skladišta, unos i administracija dokumenata, izmene cena);
• Upravljanje dokumentima;
• Poslovno izveštavanje i business intelligence;
• Backup podataka;
• Web portal za pristup kasi;
• Potpunu usklađenost sa zakonom.

Iz beogradske Moje kase, recimo, rekli su da su, u skladu sa potrebama klijenta koje su se javile novim zakonom o fiskalizaciji, došli na ideju da prošire poslovanje i kreiraju softversko rešenje fiskalne kase za android uređaje, kao i neophodne softvere lokalnog procesora fiskalnih računa (LPFR) kako za Android tako i za Windows komponente, propisane i sertifikovane od strane Poreske uprave.

U firmi IT Creator kažu da su razvili ESIR (softversko rešenje) na android platformi koje je uspešno prošlo akreditaciju kod Poreske uprave, a koje će se naći na različitim all-in-one uređajima sa integrisanim štampačem.

"U procesu smo akreditacija ESIR-a za Windowds platformu koja će svim postojećim poreskim obveznicima koji u svom poslovnom prostoru imaju desktop ili laptop računar omogućiti da bez ikakve kupovine dodatnog hardvera mogu da nesmetano izdaju fiskalne račune po novom zakonu o elektronskoj fiskalizaciji", pojašnjavaju.

Kakve su cene?

Ilustracija: Simon Kadula/Shutterstock
Jasno, poreske obveznike zanima koliko navedeno košta, a da bi ih privukli pojedini su spremili i specijalne ponude.

"Trenutno je važeća promocija za sve korisnike - eFiskal tarifa do 30. aprila 2022. iznosi 1 dinar mesečno. Nakon isteka promotivnog perioda, eFiskal tarifa će se naplaćivati po standardnom cenovniku (1.899 dinara uz ugovornu obavezu od 24 meseca). Pored mesečne naknade za eFiskal tarifu, dodatni trošak je i jednokratna naknada za samu kasu. U ponudi su četiri vrste fiskalnih kada (SATURN 1000, N910 PRO, HCC Z100 i GE 10” BOX + Termalni štampač), a o detaljima ponude i cenama možete se informisati na sajtu. Važno je istaći da je sve uređaje moguće platiti u 24 mesečne rate", rekli su u Telekomu.

Svesni su, napominju, da je odnos sa korisnicima nešto što se gradi i na čemu se radi i spremni su da ponude rešenje prema posebnim zahtevima, postojećih, ali i novih korisnika, uz podršku i pružanje svake vrste pomoći u odabiru, ali i u tranziciji na novi sistem eFiskalizacije.

"Dodatno smo za sve obveznike fiskalizacije spremili promociju - 300 kasa Saturn 1000 za 300 korisnika za 1 dinar. Promocija podrazumeva da svaki deseti korisnik koji potpiše ugovor za kasu eFiskal Saturn 1000 ima mogućnost da istu koristi po ceni od 1 dinar. Jedan korisnik ima mogućnost kupovine samo jedne kase po promotivnoj ceni bez obzira na broj prijavljenih kasa", pojašnjavaju.

IT Creator ima cenu osnovnog hardvera (ako je neophodan za kupovinu) od 24.000 dinara sa PDV-om, dok cena mesečne licence za softver koji omogućava nesmetan rad iznosi 1.200 dinara plus PDV, to jest, 1.440 dinara.

"Cena mesečne licence obuhvata softversko rešenje na Android ili Windows platformi. Korisnicima omogućavamo rabat u slučaju da žele da uplate godinu dana unapred u visini jedne mesečne licence, to jest, iznos rabata je 1.440 dinara sa PDV-om", rekli su nam u toj firmi.

U Telenoru kažu da korisnici imaju mogućnost da uređaj plate jednokratno ili na 24 rate, gotovinom ili karticom.

"Državne subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije pokrivaju nabavku uređaja, dok će se na mesečnom nivou plaćati licenca, koja obuhvata softversko rešenje, korisničku i tehničku podršku, čuvanje podataka, nadogradnju softvera u slučaju mogućih zakonskih dopuna i Telenor SIM karticu sa neograničenim internetom. Sva zaduženja će dobijati na jednom mesečnom računu", kazali su nam.

Kako dodaju, detalji njihove ponude nalaze se na veb-sajtu kompanije.

"E-Kasa ponuda je jednaka za sve korisnike. Svakako, za korisnike koji su zainteresovani i za dodatne Telenor usluge, u skladu sa dobrom poslovnom praksom, trudimo se da napravimo najbolju moguću ponudu. To znači da je Telenor uvek spreman da korisnicima omogući da sve reše na jednom mestu na najjednostavniji i najpovoljniji način", ističu.

U firmi Moja kasa ističu da su cenu prilagodili pomoći koju je država propisala za privredne subjekte u procesu fiskalizacije, tako da svaki klijent može bez dodatnog opterećenja da ispuni svoju zakonsku obavezu.

"Cene ESIR-a zavise od izabrane verzije softvera, kao i od broja potrebnih licenci. Za Cashbox cene se kreću od 10 evra mesečno, za Garson od 29 evra mesečno. Cena za L-PFR+ je ista za sve operativne sisteme i iznosi 5 evra mesečno", poručuju iz 2D Softa.

Kako se koriste?

Ilustracija: Depositphotos/dusanpetkovic
A koliko traje period prilagođavanja na ove sisteme? Prema rečima naših sagovornika, nova rešenja su laka za rukovanje.

"Korišćenje naših rešenja je veoma jednostavno. Nakon što za krajnjeg korisnika naših usluga kreiramo korisnički nalog i setujemo samu kasu (ESIR), korisnik može jednostavno da koristi ESIR i da izdaje fiskalne račune u skladu za novim zakonom o fiskalizaciji", odgovaraju u IT Creatoru.

Slične odgovore dobili smo i od ostalih sagovornika.

"Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u kreiranju softvera, razvili smo user frendly rešenje, koje korisnicima omogućava da na jednostavan način kreiraju i prate svoje poslovanje. Aplikacija je prilagođena svim android uređajima, a podrazumeva i različite vrste plaćanja kao i sve vrste platnih kartica. Sastoji iz dve komponente, administratora i korisnika. Preko cloud aplikacije, administrator može sa jednog mesta pratiti rad u više objekata i na više aparata (korisnika) u realnom vremenu", kažu u Mojoj kasi.

2D Soft ističe da se njihova rešenja koriste u kombinaciji sa odgovarajućim hardverom u zavisnosti od vrste delatnosti i potreba klijenata.

"Zajedničko za sva rešenja je intuitivni grafički interfejs, lakoća u korišćenju prilikom izdavanja računa i administrativni deo za praćenje poslovanja i izveštavanje", navode oni.

U Telenoru takođe kažu da se rešenja koriste veoma jednostavno.

"Potrebno je da korisnik ubaci bezbednosni element i SIM karticu u e-Kasu, što je identično umetanju SIM kartice u mobilni telefon. Zatim treba da uključi uređaj, ubaci artikle, prođe kroz početna podešavanja i uređaj je spreman za rad. U saradnji sa Galebom pripremili smo 'korak po korak' uputstvo za puštanje uređaja u rad i za
korišćenje softvera. Napravili smo i video materijale, kako bismo pojednostavili ceo postupak, a na raspolaganju je i podrška putem telefona 24 sata dnevno. Dodatno, postoji i opcija da specijalizovano osoblje izađe na lokaciju korisnika, pusti uređaj u rad i detaljno objasni korisnicima kako se radi u softveru", kažu.

eFiskal rešenje koje je u mts ponudi kreirano je tako da zadovolji najrazličitije potrebe biznisa, tvrde u Telekomu Srbija.

"Čitav proces je implementiran tako da korisniku prelazak na eFiskalizaciju bude što jednostavniji. Nakon kupovine odabranog uređaja i ubacivanja kartice sve što je potrebno jeste da se uređaj inicijalno pokrene. Svesni činjenice da svaka promena može predstavljati izazov obezbedili smo obuku za korisnike kojima je ona potrebna, kao i podršku 24/7 za sva pitanja i eventualne nedoumice", kažu.

Moguće je, naglašavaju, izabrati kasu sa integrisanim štampačem, a takođe, u ponudi su i dve kase koje imaju integrisan modul za prihvat svih magnetnih, kontaktnih i beskontaktnih platnih kartica – POS terminal. Po potrebi nude i rešenje sa velikim ekranom i štampačem kao posebnim uređajem.

"Prilikom kupovine kase korisniku se aktivira i eFiskal tarifa, koja uključuje instalaciju, korišćenje i održavanje Softvera za fiskalizaciju, 10 GB interneta za stalnu internet konekciju ka Poreskoj upravi preko mobilne mreže, uz podršku 24/7 i uz obezbeđen zamenski uređaj u slučaju kvara, kako bi se obezbedila kontinuiranost u poslovanju", objašnjavaju u Telekomu.

Šta presuđuje pri izboru?

Ilustracija: Aleksey Korchemkin/Shutterstock
Kako su nedavno rekli za B92.net iz Ministarstva finansija, prilikom izbora najvažnije da se poreski obveznici upoznaju sa funkcionalnostima koje nude određena rešenja, ali takođe da imaju u vidu sopstvene potrebe u smislu broja artikala i usluga koji čine asortiman, visine prometa i slično, a sve u cilju kako bi se izabralo najadekvatnije rešenje i internet konekcija.

A šta kažu trgovci - na koji način se bore s konkurencijom i šta sve nude da bi privukli kupce?

"Pre svega, ponosni smo na svoje rešenje – 'ključ u ruke'. Korisnik u potpunosti može nama da prepusti svu brigu o uređajima, vezi sa Poreskom upravom, radu softvera i njegovom usklađenošću sa zakonskom regulativom. Izabrali smo uređaje koji imaju maksimalne performanse i odličan odnos kvalitet/cena, koji će korisnicima biti pouzdani i jednostavni za rukovanje, a ujedno i fizički štedeti prostor, jer će imati integrisan štampač, a kod nekih modela i POS terminal. Udružili smo svoje znanje i visoke standarde u pružanju usluga sa iskustvom i agilnošću partnera koji su već dugo na tržištu. Dodatno, ulazimo u ovaj posao sigurni da možemo da garantujemo korisnicima sigurnost i pouzdanost", zaključuju u Telekomu Srbija.

Moja kasa navodi da je najveća prednost, koja ih izdvaja na tržištu, iskustvo od više od 15 godina u radu sa kompleksnim softverskim rešenjem u oblasti ugostiteljstva i maloprodaje, koje su iskoristili u kreiranju fiskalne aplikacije MojaKasa, da na najbolji način pruže klijentima kompletnu pokrivenost potreba njihovog biznisa.

"Takođe, ono što je prednost kada klijent izabere nas kao svog partnera, jeste potpuna posvećenost njemu kao pojedincu i dostupnost za svaku vrstu asistencije i pomoći u novim okolnostima u kojima se nalaze", poručuju iz ove beogradske firme.

Novosađani, s druge strane, kažu da njihova kompanija ima veliko iskustvo u radu u oblasti ugostiteljstva i maloprodaje, a softverska rešenja su im poznata po pouzdanosti u radu, izuzetnom grafičkom interfejsu i detaljima u opcijama za korisnike kojima je to potrebno.

"Takođe, našim korisnicima pružamo i sve prateće usluge vezane za postavljanje i održavanje sistema, a naša korisnička podrška je dostupna 365 dana u godini. Napomenuli bismo da je 2D Soft doo 100% domaća kompanija i da se svi naši proizvodi razvijaju u Srbiji, a trenutno koriste u više od 10 zemalja", naglašavaju oni.

Kada sagledaju šta se danas može naći na tržištu, IT Creator ocenjuje da mogu da kažu da su prednosti njihovih proizvoda velike.

"Jedna od njih je iskustvo sa drugog tržišta gde već pružamo usluge elektronske fiskalizacije, pa imamo neprocenjivo iskustvo. Što se same aplikacije (ESIR) tiče, urađena je tako jer smo osluškivali privredu i na bazi dobijenih informacija prilagodili naše rešenje. Nov i intuitivan interfejs krajnjem korisniku omogućava veoma lako rukovanje. Tu su i napredne funkcionalnosti poput automatskog slanja izveštaja knjigovođi za željeni vremenski period. Poreski obveznik više ne mora da razmišlja o dostavljanju izveštaja knjigovođi i slično. Takođe, važno je pomenuti i pristup/uvid svom poslovanju sa daljine, to jest, sa bilo koje lokacije gde korisnik ima internet. I ono najvažnije što nas izdvaja od ostalih konkurenata na tržištu jeste cena", nabrajaju u IT Creatoru.

Napominju i da svim svojim korisnicima nude poslovnu saradnju bez ugovorne obaveze za određeni vremenski period, već poreski obveznik može prekinuti saradnju sa njima u roku od 30 dana ako to poželi.

"Na nama je da brinemo o našim korisnicima i postaramo se da do toga ne dođe, to jest da toga bude što manje. Želimo našim kvalitetom da pružimo kvalitetnu uslugu", ističu.

Telenor tvrdi da su njihova kase i softver premium solucija koja je dostupna po atraktivnoj ceni jer su uspostavili saradnju sa kompanijom Galeb, koju ocenjuju kao lidera na tržištu elektronskih fiskalnih uređaja.

"Softverski paket obuhvata apsolutno sve fiskalne programe po osnovnoj ceni, pa čak i one napredne, kao što su program za robno poslovanje (mini ERP) i program za upravljanje stolovima u ugostiteljstvu (HORECA modul). Želimo da pomognemo svim poslovnim korisnicima da na što jednostavniji način pređu na novi
model fiskalizacije. Zato smo pripremili i nudimo 'ključ u ruke' - sveobuhvatno rešenje koje im omogućava da ceo proces završe na jednom mestu: administraciju, kupovinu e-Kase, kupovinu dodatne opreme, instalaciju i obuku. U slučaju bilo kakvih izazova sa uređajem koji ne mogu da se otklone brzo, korisnik će u roku
od najviše 24h dobiti zamenski uređaj. Takođe, od korisnika ne zahtevamo da se obavezuju ugovornom obavezom za korišćenje usluge. Konačno, usluga je besplatna čak do maja", zaključuju naši sagovornici iz Telenora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: