Fokus -

Drage banke, da li ste nekada čule za Gugl?

Iako je Guge Ad Sense možda najjednostavniji način da vlasnici bloga, sajta ili foruma zarade novac bez mnogo muke, on je u Srbiji ujedno i najkomplikovaniji, pre svega zbog procedure naplate Gugl čekova, koja je ovde, blago rečeno, jezivo loša.

Kamatica.com
Podeli

Sistem u suštini funkcioniše ovako, nakon što se prijavite na Gugl Ad Sense i odradite potvrdu putem mejla, od Gugla dobijate kôd koji postavljate na različita mesta na blogu ili sajtu. Svaki put kada neko klikne na Gugl oglas vi ćete zaraditi izvesnu količinu novca. U momentu kada ta suma dostigne sto dolara, koliko je minimalna isplata, Gugl vam šalje ček na adresu koju ste naveli prilikom registracije.

I to je lepši deo priče. A onda stiže saga o naplati koja po pravilu traje oko mesec, naravno ukoliko izaberete banku koja zna šta je Gugl i u zavisnosti od banke može poprilično da vas košta.

Od 32 banke, koliko ih posluje u Srbiji, polovina radi unovčavanje Gogl Ad Sence čekova. Kada kažemo unovčavanje, procedura podrazumeva proveru čeka ili inkaso proceduru tj. slanje na naplatu, jer nijedna banka te čekove ne otkupljuje i nemoguće je da novac dobijete odmah.

Da biste unovčili ček, potrebno je da ga odnesete u ekspozituru banke, koja taj ček skenira i šalje na proveru. Ta provera po pravilu traje od 7 do 10 dana, i nakon dobijanja odobrenja, banka će poslati ček na naplatu, a u međuvremenu će staviti blokadu na sredstva koja prebaci na vaš devizni račun.

Blokada, u zavisnosti od banke, traje od tri nedelje do suludih sedam nedelja i to pre svega zbog toga što se čekovi često vraćaju. Razlozi vraćanja čekova mogu biti loš potpis ili činjenica da je ček oštećen prilikom transporta ili recimo da je ček istekao. Tek nakon potvrde naplativosti čeka, banka skida blokadu i novac možete da koristite.

Prema Zakonu o deviznom poslovanju prilikom donošenja čeka u ekspozituru bićete u obavezi i da popunite Izjavu o osnovu priliva iz inostranstva. Ta izjava ne služi, kao što mnogi misle, kao prijava prihoda koja ide Poreskoj upravi, već pre svega za određivanje šifre po kojoj se knjiži priliv. Za Gugl čekove banke prihvataju opis “softverske usluge” što je šifra 302.

Imajući u vidu da Gugl čekove izdaju inostrana pravna lica, banka ih pre isplate klijentima mora proveriti zbog postojanja mogućnosti da izdavalac čeka u trenutku naplate nema pokriće na svom računu ili da je navedeni ček povukao i izdao drugi u zamenu. Zbog svega pomenutog ovi čekovi se nakon otkupa od Gugla polažu na devizni račun klijenta i stavljaju na rezervaciju, a rok isplate iznosi između 30 i 45 dana. U tom smislu, otvaranje deviznog računa je neophodno kako bi bilo moguće izvršiti otkup deviznih čekova.

Takođe, kompanijske čekove u iznosu od preko 5.000 evra Banka Inteza šalje na inkaso, pri čemu se ček ne otkupljuje na partiju već samo preuzima od klijenta uz potpisivanje izjave. Provizija u visini od dva odsto od iznosa na čeku naplaćuje se odmah u dinarskoj protivvrednosti, a nakon prijema pokrića od inobanke, iznos čeka, umanjen za stvarne troškove, knjiži se kao priliv na devizni račun klijenta.

Korisnički doživljaj:

Mala anketa koju je Kamatica sprovela među svim bankama pokazuje da su od banaka koje unovčavaju Gugl čekove Pireus, Kredi i NLB banka najprofesionalnije. Kad kažemo najprofesionalnije to znači da nije bilo zbunjenih lica službenika, da nas nisu slali u drugu ekspozituru, da nismo morali beskonačno da im objašnjavamo šta je to uopšte Gugl Ad Sence ček, kao i da su te banke iste,o dnosno prave informacije pružile i putem telefona.

Po tom pitanju apsolutno su najgore banke Erste i KBC, gde smo na pozive u različitim ekspoziturama dobijali potpuno oprečne odgovore, a službenik jedne od ovih banaka nas je čak i uputio kod konkurentske banke.

Od banaka koje vrše naplatu Gugl Ads čekova dve najveće na tržištu - Inteza i Komercijalna banka su najveštije i može se reći da su najpristupačnije klijentima. Obe banke po prijemu čeka rezervišu sredstva na deviznom računu klijenta i nakon provere, koja traje oko trideset dana, sredstva su dostupna. Banka Inteza na inkaso šalje samo čekove čija je suma veća od 5.000 evra. Unovčavanje čeka u Komercijalnoj banci je i finansijski isplativije jer je provizija jedan posto, odnosno minimum 200 dinara, dok je u Intezi provizija dva posto.

U slučaju manjih iznosa ne treba se dvoumiti i svakako treba izabrati Kredi ili OTP banku, koje naplaćuju jedan posto provizije, a vreme unočavanja čeka je takođe oko mesec dana.

Među najnepovoljnije banke ili blago rečeno one od kojih će vas zaboleti glava spadaju Vojvođanska i Sberbanka. Obe zbog visokih troškova koje naplaćuju, a Vojvođanska i zbog toga što za unovčavanje Gugl Ads čeka traži dokaz o saradnji sa Guglom, što znači odštampan nalog, imejl prepisku i sva ostala dokumenta koja potvrđuju da ček zaista po realnom osnovu pripada vama.

Možda Vojvođanska banka ima internu proceduru "Ako Gugl ne zna ko smo mi - ne znamo ni mi ko je Gugl".

Banka Tip unovčavanja – vreme realizacije Provizije
Komercijalna banka Otkup sa proverom – 3-6 nedelja 1%, minimum 200 dinara. Ček se šalje na proveru, sredstva se rezervišu na deviznom računu. Nakon provere se vrši isplata.
Inteza banka Otkup sa proverom – mesec dana 2 %, minimum 300 dinara (odmah u dinarskoj protivvrednosti). Ček se šalje na proveru, sredstva se rezervišu na deviznom računu. Nakon provere se vrši isplata. Na inkaso se šalju samo čekovi sa sumom većom od 5.000
Kredi banka Inkaso – 3-4 nedelje - do 1.000 EUR 1% u valuti

- od 1.001 do 5.000 EUR 0,8% u valuti

- od 5.001 do 10.000 EUR 0,6% u valuti

- od 10.001 da 30.000EUR 0,4% u valuti

- preko 30.000 EUR 0,3% u valuti

- Troškovi konverzije 1% (u valuti ili dinarima)

OTP banka Incaso – do mesec dana 1%, min 400 –max 7.000 rsd + trošak ino banke i slanja čeka
Sosijete ženeral banka Inkaso – oko mesec dana 1,2% vrednosti čeka + troškovi DHL + troškovi ino banke
KBC banka Inkaso – oko 21 dan 1,2% (min 10 EUR - max 200 EUR) + troškovi ino banke
Alfa banka Incaso mesec dana 1,5% minimum 1,500 RSD

Vraćeni, nenaplaćeni čekovi - 4,500 RSD

Kredi Agrikol banka Inkaso - oko mesec dana 1.5%, min 1,000.00 RSD + troškovi ino banke
Erste banka Inkaso - mesec dana 1,5% min, 800 dinara, max 8.000 – ukupan iznos po poslu inkasa + troškovi ino banka
Pireus banka Inkaso – oko mesec dana 1,5% (min 5 EUR) + 3.50 evra ino trošak po čeku
Rajfajzen banka Inkaso – do 2 meseca 2%, min. 800 RSD + troškovi ino banke i troškovi ino banke kod nenaplaćenog čeka!
NLB banka Inkaso – mesec dana 2,% min, 200 dinara minimalno
Vojvođanska banka Inkaso – potreban dokument koji potvđuje saradnju sa Guglom, odštampana potvrda naloga - oko mesec dana 2%, min 10 evra - max 100 evra – posebno se naplaćuju troškovi ino banke i troškovi u slučaju vraćenog nenaplaćenog čeka
Sberbank Inkaso – oko mesec 2.400 rsd + do 2.000 rsd troškovi Fedex-a + trošak ino banke 15-45 evra

Ostale banke ne otkupljuju Gugl čekove ili ne znaju šta je ček ili šta je Gugl ili nisu odgovorile u roku od 3 nedelje, koliko je trajalo istraživanje.

Zaključak: Da li ovo može da se promeni? Naravno, banke će reagovati ako tržište od njih to zahteva. Bez sumnje, prva banka koja bude ponudila uslugu momentalne isplate čeka tj. krenula u otkup Gugl čekova će pokazati tržišnu proaktivnost. Ipak nije dovoljno da imaju samo Fejsbuk i Tviter naloge za skupljanje lajkova i pratilaca da bi udovoljile IT komuni, trebalo bi i neki problem da im reše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.