BBC na srpskom - B92

Maloletne manekenke neće nositi modele modnih kuća Guči, Sen Loran i Aleksandar Mekvin

Kompanija Kering će odluku početi da primenjuje od predstavljanja kolekcije za jesen-zimu u sezoni 2020/2021.

Izvor: BBC
Podeli
Manenke nose Guči modele na Nedelji mode u Milanu u februaru ove godine/Getty Images
Manenke nose Guči modele na Nedelji mode u Milanu u februaru ove godine/Getty Images

Modna kompanija Kering, u čijem vlasništvu su modne marke Guči, Sen Loran i Aleksandar Mekvin, neće više da angažuje manekenke mlađe od 18 godina.

Ova odluka počeće da se primenjuje od predstavljanja kolekcije za jesen-zimu u sezoni 2020/2021.

"Moramo da budemo odgovorni i pravi primeri i u oblasti visoke mode. Nadamo se da će i ostali da slede naše stope", rekao je izvršni direktor kompanije Fransa Anri Pino.

"Manekenke starije od 18 godina su fizički i psihički zrelije što je važno za ritam i zahteve ove profesije", kazala je Mari Kler Davu iz Keringa.

Sara Zif, osnivačica grupe Savez manekenki, pozdravila je odluku Keringa.

"To je pozitivan korak ka uklanjanju pritiska pod kojim se nalaze manekenke da očuvaju mladalački izgled, a često pribegavaju ekstremnim merama kako bi smanjile telesnu težinu", kazala je Zif.

Ona je, međutim, dodala da nedostaje pravi mehanizam za sprovođenje ovakvih odluka i da se radi o problemima koji već dugo postoje u modnoj industriji.

U avgustu prošle godine, američka kompanija Konde Nast, izdavač modnog časopisa Vog, takođe je saopštila da neće angažovati manekenke mlađe od 18 godina, osim ako tema snimanja nisu mladi.

"Vog i slični magazini su stvorili takvu sliku da je normalno da se deca glamurozno oblače i reklamiraju kao odrasli. Dosta je bilo. To nije dobro za čitaoce, kao ni za mlade manekenke. Prošlost ne može da ispravimo, ali možemo da stvorimo bolju budućnost", glasio je urednički komentar.

Kaja Gerber ima 17 godina/Getty Images
Kaja Gerber ima 17 godina/Getty Images

Savet modnih dizajnera Amerike (CFDA) je prošle godine doneo sličnu odluku.

Pre dve godine i Kering i rivalska kompanija LVMH potpisale su povelju u kojom se obavezuju da će prestati da angažuju manekenke mlađe od 16 godina.

I druge modne kompanije takođe su saopštile da neće angažovati vrlo mršave manekenke, kao i da neće koristiti životinjsko krzno za kreacije.

Zašto je loše angažovati mlade manekenke?

Do sada je u modnoj industriji bila ustaljena praksa da se angažuju manekenke mlađe od 18 godina. Mnoge poznate manekenke su veoma mlade počele profesionalne karijere.

Naomi Kembel je počela sa 16 godina, a Kejt Mos i Bruk Šilds imala se po 14.

Trenutno je najpoznatija mlada manekenka 17-godišnja Kaja Gerber, na modnu pistu u poslednje vreme često izlazi i Hadson Krenig koji ima 11 godina.

Prekretnica u načinu na koji razmišljaju velike kompanije bila je tragična smrt Vlade Dzjube. Ona se onesvestila na modnoj pisti u Šangaju, a kasnije je preminula u bolnici. Imala je 14 godina.

Uredništvo magazina Vog je odluku obrazložio i borbom protiv seksualnog uznemiravanja, a zatim su se uključili i u pokret #MeToo.

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 136 idi na stranu