BBC na srpskom - B92

Bregzit: Britanski parlament glasa o implementaciji sporazuma početkom juna

Ovo će se desiti čak iako ne dođe do sporazuma između vlade i laburista, saopštio je kabinet premijerke.

Izvor: BBC
Podeli
EPA
EPA

Tereza Mej daje poslanicima još jednu priliku da se izjasne o Bregzitu početkom juna - bez obzira na to da li će vlada napraviti dogovor sa Korbinom i laburistima, saopštio je kabinet britanske premijerke.

Glasanje o sporazumu koji bi mogao da prokrči put za Bregzit je "imperativ" za Britaniju ukoliko želi da napusti Evropsku uniju pre letnje pauze parlamenta, rekao je portparol kabineta.

Izvori iz Laburističke stranke kažu da neće podržati sporazum bez međupartijskog dogovora.

Ako sporazum Tereze Mej propadne, Britanija će nastaviti bez dogovora ili će se povući iz EU, rekli su iz premijerkinog kabineta.

Razlog za to je što EU neće odobriti dalje odlaganje posle 31. oktobra, kaže BBC urednik za politiku Norman Smit.

Pokušaji da se dođe do kompromisa između partija započeti su nakon što su poslanici tri puta odbacili premijerkin predlog sporazuma o Bregzitu.

Ali izvori u vladi su rekli za BBC da neće biti petog pokušaja ukoliko sporazum premijerke ne bude izglasan i četvrti put.Premijerka i lider laburista Džeremi Korbin sastali su se u utorak uveče kako bi razgovarali o pregovorima.

Kabinet premijerke je saopštio da je razgovor bio "i koristan i konstruktivan".

Portparol je rekao da je Tereza Mej istakla "odlučnost vlade da pregovore dovede do kraja i ispuni očekivanja referendumskog rezultata o napuštanju EU".

Predstavnik laburista je rekao da je Korbin "izrazio sumnje o kredibilitetu posvećenosti vlade, nakon izjava konzervativaca u parlamentu i pojedinih ministara koji žele da zamene premijerku".

On je dodao da je Korbin pozvao vladu na "dalje korake" i da je premijerkin tim pristao da donese "nove predloge sutra".

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 136 idi na stranu